Програм LEGO® Education

 

Програм LEGO® Education смислили су стручњаци компаније LEGO® као подршку професионалцима који раде с децом у предшколским установама, основним и средњим школама. LEGO® Education конципиран је тако да деци кроз игру пружи образовна и развојна искуства у оквиру групе у којој сарађују.

Креативни центар је једини овлашћени увозник програма LEGO® Education за Србију.

ДАЉЕ  


10. октобар 2017.

Машталице – аудио-приче које подстичу дечју машту

Компанија "Vip mobile", у сарадњи са издавачком кућом "Креативни центар", представила је online колекцију аудио-прича намењену деци предшколског узраста, под називом "Машталице". Аутори прича су домаћи афирмисани писци и млади ствараоци за децу, док су се у улози наратора нашли познати српски глумци.  

Циљ пројекта "Машталице" јесте да се деци понуде квалитетне нове приче које говоре о темама важним за дечје одрастање, а које подстичу њихову машту, креативност и критичко размишљање. Одабрана је аудио-форма, која, према оцени психолога који су учествовали у пројекту, позитивно утиче на развој деце тиме што им пружа могућност да визуализују оно што чују и подстиче развој њихове пажње и концентрације. Слушањем прича деца ће спонтано учити нове речи, као и то како да прате причу и усредсреде се на њену садржину.

„Драго нам је што у сарадњи с Креативним центром имамо прилику да учествујемо у стварању посебног простора на домаћој књижевној сцени и да омогућимо деци да у дигиталном формату слушају нове приче, чије су теме изабрали њихови вршњаци. Сигуран сам да смо оваквим одабиром аутора који су дечју машту спровели у дело отворили врата за нов приступ књижевности за децу“, изјавио је Дејан Турк, генерални директор компаније "Vip mobile". 

„Пројекат Машталице значајан је за нас због тога што смо у оквиру њега, у духу назива наше куће, окупили мноштво најбољих стваралаца за децу – писаца, илустратора, глумаца – који су били инспирисани да креирају незаборавне аудио-приче за најмлађе. Такође, пројекат је важан као подстицај младим ствараоцима да се окушају у свету књижевности за децу. Надамо се да ће ове приче бити повод за многа весела и подстицајна дружења деце и одраслих“, изјавила је Љиљана Маринковић, директорка издавачке куће "Креативни центар".

У стварању пројекта "Машталице" учествовала су деца узраста од четири до седам година, која су идејно и ауторски помогла писцима у настанку аудио-прича. Деци је дата слобода да одаберу теме за приче које желе да слушају, као и могућност да одлуче о томе какав ће бити њихов крај, а учествовала су и у креирању илустрација. Приче су написали писци Јасминка Петровић, Весна Алексић, Весна Видојевић-Гајовић, Владислава Војновић, Дејан Алексић, Златко Васић, Мара Вуковић, Мина Ћирић и Павле Лазаревић, док су се у улози наратора нашли глумци Горица Поповић, Паулина Манов, Драган Вујић Вујке и Дубравко Јовановић. 

Аудио-приче о томе како се побеђује ајкула, шта је наумило Панонско море, како изгледа један наопачке дан, колико вреди краљевска реч и да ли звезде испуњавају жеље доступне су на порталу www.vipmastalice.rs.


04. октобар 2017.

Промоција књиге "Све је у реду"

Позивамо вас на промоцију нове књиге Јасминке Петровић "Све је у реду" која ће се одржати у четвртак, 5. октобра у 20 h у позоришту Дадов.

На промоцији ће поред ауторке Јасминке Петровић говорити и илустратор Добросав Боб Живковић, као и Ружица Маријановић, професорка књижевности у Ужичкој гимназији и уредница фестивала "На пола пута".

Књига "Све је у реду" намењена је тинејџерима и бави се питањима одрастања младе генерације. Мозаичка структура обухвата низ прича групе младих људи које се укрштају градећи мрежу повезаних судбина. О сукобима с родитељима, предрасудама, вршњачком насиљу, трагању за идентитетом, осећају усамљености и бесмисла Јасминкини јунаци говоре искреним и снажним тоном, који је пун јаких емоција. Кратке и језгровите форме, попут унутрашњег монолога, песме, СМС поруке или писма, сведоче о болном лутању данашњих тинејџера у свету одраслих и додатно наглашавају емотивни набој који ови млади људи носе у себи. 

Све ове исповести у другом делу књиге накнадно повезује низ споредних ликова – пријатељи, родитељи, наставници – па чак и један пас – који из своје перспективе ове приче допуњују дајући им сасвим другу визуру. Тако Јасминка Петровић својим јунацима пружа руку подршке на путу одрастања, а њиховим причама даје разрешења која воде у нове почетке

Ову књигу можете можете пронаћи на нашем сајту, у Клубу књижари "Креативни центар" у Београду (ТЦ "Еуроцентар", Дечанска 5 /Македонска 30), као и у свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.


03. октобар 2017.

"Доситејево перо" за књигу"Триста славујевих песама"

На овогодишњем конкурсу  за Награду дечје критике књига "Триста славујевих песамау издању "Креативног центра" освојила је другу награду и постала добитник  "Доситејевог пера" за 2016. годину  у категорији књига за млађи узраст.

Конкурс за Награду дечје критике "Доситејево перо" установили су 1997. године Секретаријат за културу града Београда, библиотека "Доситеј Обрадовић" и организација "Пријатељи деце" општине Вождовац према Конвенцији Уједињених нација о правима детета.

Награда ће бити додељена 7. октобра 2017. године у 12  у Библиотеци града Београда
(Кнез Михаилова 56).

"Креативни центар" честита аутору на значајном успеху!


26. септембар 2017.

Јесење вести из "Креативног центра"

Први дани јесени доносе и нов јесењи билтен, с вестима из "Креативног центра"!

Прелистајте овај билтен и сазнајте све о нашим најновијим издањима, најпопуларнијим едицијама, као и књигама које припремамо за Београдски сајам књига (22 -29. октобар 2017).

 

 


26. септембар 2017.

Изложба илустрација "Стилске игре" у Пожеги

Отварање изложбе илустрација Душана Павлића "Стилске игре" одржаће се  у четвртак, 28 септембра у 12 h, у Градској галерији Културног центра Пожега (Књаза Милоша 8).

Ова изложба биће лепа увертира за Фестивал сликовница "Чигра" који се одржава од 2. до 4. октобра у организацији Народне библиотеке Пожега.

Посетиоци изложбе биће у прилици да виде више од 40 одабраних илустрација великог формата из награђених књига Стилске игре и Стилске игре 2, које је написао Симеон Маринковић, а илустровао Душан Павлић, један од најбољих српских илустратора и ликовни уредник "Креативног центра".

У књигама "Стилске игре" свима добро познату басну о гаврану и лисици, у којој тета лија на превару узима од гаврана сир из кљуна, писац и илустратор представили су текстом и цртежом у више од 150 стилских варијанти, а свака је чудесни доживљај: од вести у жутој штампи, преко многих сведочења– музичких, ликовних, сумњичавих, бајковитих, сатиричних – па до сонета, романсе, химне, бећарца, модернистичке приче, репа, блуза, све до успаванке, ређалице и разбрајалице.

„Допадљиви, вешти, разноврсни, забавни, топли цртежи још једном показују великог зналца и већ осведоченог једног од најбољих српских илустратора Душана Павлића, илустратора који се уз Стилске игре и сам играо стилом цртежа.“

(Из образложења жирија Награде "Невен" за најбоље дело из области илустрације у 2014. години).

Изложба  у Пожеги биће отворена до 6. октобра 2017. године.


« Вести
      

10% за уџбенике и радне свеске за основну школу и предшколске установе;

15% за сва остала издaња

БЕСПЛАТНА достава - за наруџбине у вредности већој од 1800 дин. (након обрачуна интернет попуста) на територији Србије


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Beležnica za svakog dečaka

© 2012 Креативни центар
Градиштанска 8, 11120 Београд, тел. +381 11 38 20 483, факс +381 11 38 20 483, e-mail: info@kreativnicentar.rs