Креативни центар,  кроз сарадњу са словеначком фирмом Легама, званичним заступником LEGO® EDUCATION  производа за Словенију и Србију,  успоставио је сарадњу са чувеном данском компанијом LEGO™, највећим светским брендом у производњи дечјих играчака, чији су стручњаци посветили више од 80 година томе да разумеју како ђаци уче кроз игру.

Креативни центар  у Србији дистрибуира LEGO® EDUCATION, програм специјално осмишљен за то да буде подршка професионалцима који раде с децом у предшколским установама, основним и средњим школама и на факултетима. 

ДАЉЕ  23. April 2019.

Акција поводом Светског дана књиге

Поводом Светског дана књиге организовали смо посебну акцију на нашем сајту - 16 одабраних издања снижено је за 50%.

Акција важи до 3. маја, само на нашем сајту - погледајте списак снижених наслова

*Све наруџбине које стигну после петка, 26. априла, биће послате после 3. маја, због нерадних дана.


01. April 2019.

Конкурс „Креативног центра“ за оригиналну сликовницу

Поводом тридесет година од оснивања Издавачка кућа „Креативни центар“ расписује конкурс за оригиналну сликовницу за децу узраста од 3 године до 7 година. Аутори сликовнице морају бити држављани Републике Србије и у тренутку затварања конкурса (1. 9. 2019) морају имати мање од 30 година.

Аутори треба да доставе:

•Оригинални текст и илустрације за сликовницу обима 32 стране, формата 205 x 260 mm.

•Техника је слободна.

•Тема је слободна.

•Сликовница може бити дело једног аутора или тима аутора.

•Текст сликовнице треба да буде написан на српском језику или на неком од језика националних мањина, уз обавезан превод на српски језик.

Крајњи рок за слање материјала је 1. 9. 2019. године. Рукописи послати након овог рока неће се разматрати.

Жири сачињен од угледних уметника и представника „Креативног центра“ изабраће најбољи рад, који ће бити проглашен 1. 10. 2019, а победничка сликовница биће објављена и представљена јавности у децембру 2019.

Најбољи рад биће новчано награђен сумом од 1500 евра у динарској противвредности, у нето износу.

Одштампане радове слати поштом на адресу:

"Креативни центар", Градиштанска 8, 11120 Београд, са назнаком „Конкурс за сликовницу“.

Уз рад обавезно послати и краћи текстуални опис пројекта. Рад се потписује шифром. У коверту убацити и једну затворену коверту на којој је написана шифра а у којој се налазе име, презиме, адреса и телефон аутора пројекта.

Текст с детаљима конкурса преузмите ОВДЕ.


01. April 2019.

"Креативни центар" на Међународном сајму књига за децу у Болоњи

Овог пролећа, од 1. до 4. априла, одржава се 56. Међународни сајам књига за децу у Болоњи, на коме ће учествовати више од 1.400 излагача из преко 70 земаља.

"Креативни центар", који ове године обележава 30 година постојања, учествоваће осамнаести пут на тој најважнијој међународној манифестацији када је реч о књигама за децу.

Штанд "Креативног центра", као и претходних година, биће место за размењивање искустава и утисака с многобројним издавачима и за приказивање новина у сопственој продукцији, а наши уредници искористиће сајам да пронађу нове најбоље наслове за децу, оне које ћемо следеће године превести и објавити на српском језику како би наша деца имала прилику да на матерњем језику читају одабрану дечју литературу.

"Годинама излажемо на сајмовима књига у Болоњи и у Франкфурту. То су велики пословни сајмови на којима можете да видите све што се у свету издаје за децу. Могу рећи да се у том мноштву наша кућа доста добро сналази – свакако нисмо највећи, али смо препознатљиви. Језик добрих идеја и добрих илустрација је универзалан. Оно што сигурно нисам очекивала када смо почињали јесте то да ће наше књиге бити успешне у свету. Не зато што нисам веровала у њих, већ зато што је то тржиште једно непрегледно море. Када одете на било који инострани сајам, видите на хиљаде предивних књига, добрих идеја и питате се да ли је могуће да и ми нађемо своје место у том мору. А ето, испоставило се да су наше књиге и тамо успешне. За 30 година рада, више од 100 књига 'Креативног центра' преведено је на преко 30 језика", истиче Љиљана Маринковић, директорка "Креативног центра".

Страним издавачима припремили смо неколико нових издања: сликовнице Тиги, време је за спавање и Тиги, хајдемо у шетњу у којима ће се најмлађи читаоци упознати с новим јунаком Тигрићем Тигијем и на забаван и подстицајан начин стећи добре навике, две нове картонске сликовнице Пепељуга и Принцеза на зрну грашка које су одличан избор за први сусрет најмлађих с чувеним бајкама, нове књиге домаћих аутора које су намењене почетницима у читању: Бонго. Или: Дружина ретких кућних љубимаца Весне Ћоровић Бутрић са илустрацијама Мање Ћирић, Баштованов сан Јасминке Петровић са илустрацијама Добросава Боба Живковића и две књиге из едиције Принцеза Софија, као и збирку задатака Имате ли кефало? професора хемије Шимона А. Ђарматија. 

Две најпревођеније књиге су Секс за почетнике Јасминке Петровић (илустратор Боб Живковић), и Књига за сваку девојчицу Виолете Бабић (илустраторка Ана Григорјев). Оба наслова представљају неку врсту водича кроз осетљиве теме одрастања, а колико добро кореспондирају са младим читаоцима у свету сведочи и то што је Секс за почетнике послужио као предложак за неколико позоришних представа, док је Књига за сваку девојчицу продата у великом тиражу у свакој земљи у којој је преведена. 

Прелистајте Каталог Болоња 2019 на енглеском, који је "Креативни центар" припремио страним издавачима. 


27. March 2019.

Пролећне вести из Креативног центра

Првих дана пролећа, стигле су Пролећне вести из Креативног центра!

Прочитајте све о нашим новим књигама, издањима која очекујемо да стигну овог пролећа, као и о актуелним дешавањима и промотивним акцијама које припремамо за наше читаоце. 

 


21. March 2019.

Плави чуперак за "Сазвежђе виолина"

 

Роман Весне Алексић "Сазвежђе виолина" један је од четири равноправна добитника награде „Плави чуперак“.

Међународни центар књижевности за децу "Змајеве дечје игре" упутио је позив књижевним ствараоцима за децу и стручној јавности да дају своје мишљење и гласове о књижевној продукцији за децу и младе у Србији у 2018. Њих 31, међу којима су писци, критичари, професори књижевности за децу, новинари, библиотекари, гласало је за 46 наслова.

Највећи и подједнак број гласова добиле су књиге „Сазвежђе виолина“ Весне Алексић, „Лепо живи миш у биоскопу“ Горана Новакова, „Смешна страна света“ Пеђе Трајковића,  и „Сара и јануар за две девојчице“ Зорана Пеневског. 

Награде ће бити уручене током 62. Јунског фестивала Змајевих дечјих игара у Новом Саду.

Честитамо свим добитницима награде!


« Вести
      

 

 

 

15% за издaња опште продукције.

Овај попуст НЕ ВАЖИ за предшколске радне листове, уџбенике, радне свеске и додатне материјале за основну школу.

Листу тих издања можете погледати ОВДЕ.

БЕСПЛАТНА достава - за наруџбине у вредности већој од 1950 дин. на територији Србије.

 

Beležnica za svakog dečaka

© 2012 Креативни центар
Градиштанска 8, 11120 Београд, тел. +381 11 38 20 483, факс +381 11 38 20 483, e-mail: info@kreativnicentar.rs