Аутор / Илустратор / Преводилац: Добрица Ерић


Добрица Ерић, песник, прозни и драмски писац, рођен је 1936. године у селу Доња Црнућа, у Гружи, у Шумадији. Ту је, чувајући стада и обрађујући земљу, провео читаву младост. Свој завичај, детињство и драге особе опевао је у многим песмама. Свет у сунцокрету, прву збирку песама, објавио је 1959. године. Као професионални писац и казивач својих песама, Добрица Ерић је у зрелим годинама живео у Београду, али и у свом родном крају, који је заувек остао мотив његових стихова. Умро је 2019. године.
До сада је објављено више стотина књига с поезијом и прозом Добрице Ерића, а међу њима мноштво оних које су за децу. Најлепше међу њима су: Вашар у Тополи, Славуј и сунце, Торта са пет спратоваОд ратара до златара, Песме о свицима, Писмо краљици цвећа, Деца са златом липе у коси, Прича из мрављег светаСвитац пшеничар и воденичар, Прича дуга три ланца из ловачког ранца, Благо воћа и поврћа и друге.
За своје стваралаштво добио је бројне награде и признања. Неке од њих су: Горанов вијенац, Младо поколење, Награда Змајевих дечјих игара, Награда Невен, Орден заслуга за народ, Награда Вукове задужбине, Награда за животно дело у области уметничког стваралаштва о селу и сељаштву и друге.


Од истог аутора


Корисни линкови

banka intesa