Књиге за тинејџере (13+)

Књиге за тинејџере могу бити велика подршка младима да се лакше снађу у мислима и осећањима која их обузимају. Креативни центар нуди низ веома инспиративних и узбудљивих књига за тинејџере, које уливају наду, охрабрују и подучавају..

Улазак у свет тинејџера прате бројне дилеме, проблеми који се јављају у односима са родитељима и пријатељима, као и прва заљубљивања. Када постану тинејџери, млади често доживљавају широк спектар потпуно нових емоција и почињу да размишљају о будућности и о томе како би њиховог живот требало да изгледа.


Зашто тинејџери треба да читају

Читање је важна активност у периоду адолесценције јер омогућава ширење вокабулара и усвајање нових идеја. Читањем се шире перспективе и креирају нова интересовања и активности. Читањем се улази у мисли друге особе и проживљавају се туђа осећања, што развија осећај емпатије.

Нажалост, уместо да читају, многи тинејџери и адолесценти већину слободног времена проводе на мобилном телефону и играјући игрице на рачунару. Иако живимо у дигиталној ери, читање је и даље важан део одрастања и сазревања, а књиге за тинејџере значајно могу утицати на то како ће они видети свет око себе. Ове књиге нуде обиље знања и могу их надахнути да храбро прате своје циљеве.

Књиге које читамо током тинејџерског доба утичу на то у какву ћемо особу касније израсти. Читањем се стиче софистициран поглед на свет и јача осећај самопоуздања захваљујући стеченом знању. Тинејџери који читају увек имају о чему да причају. Редовним читањем се ствара основа за формирање стабилног знања и доброг разумевања прочитаног садржаја.

Значај књига за тинејџере

У доба нових технологија и друштвених мрежа, које су за многе тинејџере постале најважнији део живота, о кризи читања код младих говори се више него икада. С друге стране, захваљујући тој истој дигиталној технологији, књиге су данашњим тинејџерима веома лако доступне. Једно је сигурно – када је читање у питању, тинејџере не треба присиљавати него их охрабривати. Читалачки укус младих је разнолик и променљив, у зависности од њиховог сензибилитета и интересовања.

Истраживања показују да тинејџери данас читају мање него раније. Неговање навике читања у тинејџерским годинама помаже младима да се баве својим све сложенијим унутрашњим светом и да разумеју одговорности карактеристичне за свет одраслих које их ускоро очекују. Читање им помаже да схвате да нису сами и да су линије комуникације увек отворене, омогућава им да виде како су други пронашли решења за проблеме. Редовним читањем развија се вокабулар, обогаћује машта, побољшава писано изражавање и стиче самопоуздање у усменом изражавању.

Како одабрати књигу за тинејџера

Приликом избора књига за тинејџере треба имати у виду област интересовања и узраст. Књиге које говоре о личним интересовањима тинејџера држаће њихову пажњу. Важно је узети у обзир старост тинејџера. Постоји огромна разлика у зрелости између деце у раним тинејџерским годинама и оних који се ближе свету одраслих.

Деца која уђу у свет књига и читања са сликовницама Креативног центра и наставе да се друже с књигама из наших едиција за читаоце почетнике, лако направе прелаз ка озбиљнијој литератури за старије основце и средњошколце, коју развијамо у разним жанровима.

Романи за тинејџере

Романи Јасминке Петровић, Весне Алексић, Иване Нешић, Дејана Алексића, Драгане Младеновић и других аутора Креативног центра добили су најзначајније домаће књижевне награде, а показало се и да су омиљени међу читаоцима тинејџерског узраста.

Препорука за тинејџере су и романи домаћих и страних аутора објављени у едицијама Мој свет и Транзит. Ови романи говоре о темама које су важне тинејџерима – пријатељству, заљубљивању, предрасудама, породичним проблемима, као и свим другим потешкоћама са којима се могу суочити у осетљивом периоду одрастања.

Психологија за тинејџере

Књиге за тинејџере могу бити лековите у савладавању тинејџерских мука, јер им показују да проблеми с којима се суочавају не муче само њих, као и то да подршку могу пронаћи на месту где је најмање очекују – у књигама. Осим тога, књиге помажу тинејџеру да боље разуме себе.

Издања из области популарне психологије често могу бити добар савезник тинејџеру који не зна коме да се обрати за савет. Теме као што су ментално здравље, самопоуздање, мотивација, планирање времена, здрав живот, односи у породици и са пријатељима, као и мушко-женски односи, обрађене су у књигама из едиције Мала психологија, које тинејџерима пружају одговоре на бројне дилеме и помажу им да прођу кроз разне кризне периоде током одрастања.

Духовите књиге за тинејџере

Међу нашим најпопуларнијим издањима налазе се духовите књиге за тинејџере из едиције Без длаке на језику, које на хумористичан начин третирају важна питања одрастања, попут књига Секс за почетнике, Бонтон и Уџбеник за заљубљивање.

Корисни линкови

banka intesa