Сликовнице

Време проведено с децом у заједничком читању постаје важан део породичних успомена. Прве сликовнице треба добро одабрати јер имају важну улогу у периоду одрастања.

Да би се дете подстакло да самостално чита, треба изабрати књиге које одговарају његовом узрасту и интересовањима, књиге које су лепо илустроване и јасно и занимљиво написане. Теме треба да буду блиске и разумљиве деци. Такође, треба имати на уму да деца посебно воле књиге које садрже елементе хумора.


Зашто је важно да родитељи читају деци сликовнице

Читање наглас подстиче развијање маште и критичког мишљења код деце, нарочито ако је комбиновано са постављањем питања и разговором о прочитаном. Кроз заједничко читање развија се породично заједништво јер ова активност окупља породицу и пружа прилику за разговор о многим важним темама.

Сликовнице и друга интерактивна издања за најмлађе најбољи су начин на који се дете у најмлађем узрасту може упознати са светом књига. Родитељи и деца би требало да најпре заједно листају књиге и гледају илустрације, а потом да пређу на читање.

Пошто деца најмлађег узраста још увек не знају да читају, важно је да прве сликовнице с мало речи, помоћу функционалних и подстицајних илустрација, покажу детету да је читање књиге забавно, узбудљиво и поучно. Тако ће дете бити подстакнуто да истражује и друге књиге, чиме се стиче читалачка навика од најранијег узраста.

Значај сликовница за децу

За напредак у читању, као и за развијање љубави према књизи, од велике важности је да се деца од раног узраста заинтересују за читање.

Добар одабир сликовница је прави начин да се деци укаже на значај читања. Поред тога, читањем се обогаћује речник и стимулише развој визуелне перцепције и мишљења. Сликовнице су најчешће богато илустроване, што омогућава да се деца упознају с уметношћу јер се уз помоћ разноликих илустрација дочаравају ситуације и преносе емоције. Веома је важно да илустрације у сликовницама буду привлачне деци и примерене њиховом узрасту. Такође, читање сликовница развија способност активног слушања.

Најбоље сликовнице за децу

Од десет омиљених сликовница српских библиотекара представљених на међународној изложби Свет кроз сликовнице 2014 чак седам су била издања Креативног центра: Јежева кућица, Мишко Нећејед, Љутито мече, Прича о ваљушку, Добри суседи, Зунзарина палата и Плави кит.

Едиција Пустоловине за предшколце

Едиција Пустоловине за предшколце настала је са идејом да деца упознају и заволе дела најбољих домаћих писаца. Едиција садржи преко 15 књига које су прави класици за децу, а чији су аутори Бранко Ћопић, Десанка Максимовић, Добрица Ерић, Брана Цветковић и други значајни домаћи писци.

Ове сликовнице идеалне су за заједничко дружење родитеља и деце уз читање. Узбудљиви догађаји и ликови, мноштво лепих а заборављених речи нашег језика, као и занимљивости из живота писаца – само су неке од одлика ове популарне едиције која је постала заштитни знак Креативног центра.

Све књиге из ове едиције садрже Пустоловни додатак из кога најмлађи читаоци могу сазнати какви су били писци када су били деца и шта су још занимљиво написали. Такође, Пустоловни додатак позива децу да одговоре на нека питања и подстиче их да смисле наставак приче или да нешто нацртају.

На крају сваке књиге налази се и препорука коју би следећу књигу из ове едиције читаоци могли да одаберу, уз неколико почетних стихова песме.

Сликовнице Џулије Доналдсон

Сваке вечери милиони деце широм света читају или слушају неку од прича Џулије Доналдсон. О успеху њених књига сведочи и чињеница да се у Великој Британији отприлике на сваких 11 секунди прода једна њена књига. Између 2010. и 2019. године у Великој Британији продато је више од двадесет седам милиона књига Џулије Доналдсон, што је, према познатом истраживању тржишта књига, чини најтиражнијом ауторком у протеклој деценији.

Она је створила планетарно омиљеног лика по имену Gruffalo, код нас познатог као Грозон, с којим се читаоци могу упознати у сликовницама Грозон и Грозоново дете. Сликовница Грозон преведена је на чак 76 језика и продата у више од 10 милиона примерака. Библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена, а по мотивима те приче Би-Би-Си је 2009. године направио и анимирани филм.

Петсон и Финдус 

Мачак Финдус и чича Петсон су најбољи пријатељи. Живе на имању међу њивама и ливадама, окружени кокошкама и кравама. Награђивани шведски писац и илустратор Свен Нурдквист написао је предивне сликовнице о њиховим авантурама, инспирисан догодовштинама својих синова. Књиге из овог серијала већ 30 година развесељавају децу широм планете и до сада су продате у више од осам милиона примерака.

До сада је објављено 13 књига о Петсону и Финдусу намењених малишанима старијим од три године, међу којима су сликовнице Како се мали Финдус изгубио, Торта од палачинки, Петсон слави Божић и друге. Књига Зар ти баш ништа не умеш, Петсоне? одлична је за прелаз од картонских књига ка сликовницама јер садржи мање текста. 

Недавно су објављена два издања мањег формата – Где је Петсон? и Познајете ли Петсона и Финдуса? – штампана на картону и намењена деци у узрасту до три године, док је картонска сликовница Петсон прави ауто одличан избор за све љубитеље интерактивних књига.

Поводом 75. рођендана Свена Нурдквиста објављено је ексклузивно обједињено издање Авантуре с Петсоном и Финдусом, које садржи пет већ објављених прича и занимљив додатни материјал о овим јунацима.

Шта све Ана зна и Мишко Пишко

Међу омиљеним сликовницама налазе се и књиге из едиција Шта све Ана зна и Мишко Пишко аутора Симеона Маринковића. Те проблемске сликовнице, писане на духовит и топао начин, служе као путоказ деци и савезник родитељима у стварању добрих навика – навикавање на ношу, здрава и редовна исхрана, усвајање правила лепог понашања у породици, у вртићу, на улици итд.

Корисни линкови

banka intesa