Вицеви за децу - књиге

Опште је позната чињеница да је смех најбољи лек за различите врсте проблема, а вицеви играју у томе велику улогу.

Да би деца могла да разумеју вицеве, потребно је да достигну одређени узраст и да имају одређено искуство. Нису сви вицеви за децу, тако да треба пажљиво бирати и причати деци само оне вицеве који не садрже неприкладне и увредљиве речи.

Веома је важно децу подстицати на шалу, мотивисати их и научити како да у било којој ситуацији, па и оној најтежој, пронађу позитивнију и смешнију страну. Дете ће кроз хумор најбоље каналисати лоша осећања, попут љутње, беса, страха и др. Уз децу ће и родитељи одржати свој смисао за хумор.


Популарност вицева код деце

Као и одрасли, деца радо читају, слушају и препричавају вицеве. Смех који прати причање вицева ослобађа од тензија, страхова и делује превентивно на очување менталног здравља. Деца препричавају и вицеве које чују од одраслих, али их не прихватају све јер им се неки не свиђају. С друге стране, деца имају своје омиљене досетке које одрасли не воле. Ипак је већина вицева који круже међу децом омиљена и код деце и код одраслих.

Хумор, вицеви и смех много су озбиљнија тема за истраживање него што се то може чинити на први поглед. Бројни су углови из којих се могу проучавати.

Наставнике и родитеље могла би да интересује пре свега њихова ментално-хигијенска страна. У животним околностима у којима се већ дуго налазимо смех је наша насушна потреба – смех је здравље.

Зашто деца воле вицеве?

Деца врло рано почињу да се распитују за вицеве откривајући нове видове забаве. Када дете запамти виц, обично не престаје да га препричава другима очекујући да се они сваки пут смеју. Изазивање смеха код других деци причињава велико задовољство.

Мала деца углавном имају потребу да импресионирају своје родитеље, што доприноси забави у кругу породице али истовремено утиче и на јачање самопоуздања код детета које постаје поносно на себе. С друге стране, старија деца имају потребу да вицеве причају у друштву да би била прихваћена. Понекад се чак и надмећу у томе ко је испричао смешнији виц.

Док су неке шале врло јасне, друге нису и захтевају да се добро промисли како би се открио њихов смисао. Тиме што покушавају да одгонетну о чему је реч, поенту вица, деца развијају способност логичког размишљања.

Значај вицева за децу

Што је дете старије, његов смисао за хумор постаје све израженији. Духовитост је веома цењена и пожељна особина, која изразито може обележити једну личност. Постоје вицеви за децу који су прилагођени различитим старосним добима.

С друге стране, вицеви могу бити и универзални и трајни, прилагођени свим старосним групама и половима. Такви вицеви могу да забаве различите групе људи. Многи вицеви могу насмејати родитеље исто онолико колико и децу.

Књиге са вицевима за децу могу бити тајно оруђе наставницима, јер ће уз њихову помоћ е лакше мотивисати невољне читаоце, испунити слободно време на часу или поправити атмосферу у учионици. Такође, причање вицева помаже у развијању вокабулара код деце и увежбавању изношења садржаја кроз забавно и духовито изражавање.

Да пукнеш од смеха

Једну од препознатљивих едиција Креативног центраДа пукнеш од смеха – приредила је др Вера Смиљанић, дугогодишња професорка развојне психологије на Филозофском факултету у Београду, која је истраживала хумор код деце школског узраста.

Вицеве објављене у овој едицији она је прикупила од деце заједно са својим унуком Видом Стамбо­ловићем. Будући да хумор благотворно делује на децу, а у школском узрасту вицеви су и веома важан облик комуникације, ове збирке вицева за децу представљају већ годинама врло популарно штиво међу децом различитих узраста.

Сви вицеви за децу из едиције Да пукнеш од смеха праћени су маестралним илустрацијама Боба Живковића, које су такође допринеле популарности ових издања.

Корисни линкови

banka intesa