Енциклопедије за децу

Почетне године учења су кључне за интелектуални развој детета. Деца су радознала да сазнају што више ствари. Да бисте задовољили дечју радозналост, морате им пружити адекватне одговоре на њихова питања. Енциклопедија за децу, са занимљивим чињеницама, може помоћи да се задовољи радозналост детета.

Одговарање на дететова константна питања – када, како, где, шта, ко – с временом може постати напорно и тешко. Постоји одличан начин на који деци можемо помоћи да научи нове ствари – понудити им разне врсте енциклопедија за децу. Да би родитељ знао коју енциклопедију треба да купи свом детету, из које области, потребно је да уочи на које теме дете највише реагује.


 

Значај енциклопедија за децу

Деца су увек радознала да упознају своју околину и стално покушавају да схвате како ствари и свет функционишу. Њихова радозналост им помаже да истражују и уче. Ако је дете радознало и показује интересовање за разне ствари у свом окружењу, потребно га је охрабривати у томе јер ће тако научити да трага за одговорима током целог живота.

Да бисмо усмерили децу да уче током целог живота, потребно је извести их на пут знања док су још мали. Енциклопедије за децу у томе могу бити од велике користи, пошто детаљно обрађују теме за које су деца већ заинтересована и представљају их на забаван и лако разумљив начин. Поред тога, уз енциклопедије за децу и родитељи могу научити много тога.

Уз занимљиве задатке и фасцинантне чињенице, дете ће се добро забавити и успут сазнати све што га занима.

Едиција Мали истраживачи

Едиција Мали истраживачи намењена је радозналим малишанима предшколског и млађег школског узраста. Књиге из овог серијала садрже бројне занимљиве чињенице о разним темама. Разумљив и кратак текст прате богате и привлачне илустрације. 

Ове енциклопедије за децу посебно су интересантне због тога што садрже прозорчиће који се отварају, а иза којих се крије још података.

Из едиције Мали истраживачи могу се издвојити наслови: Моје чудесно тело, Свемир, Диносауруси, Бубе и…, Подводни свет и други.

Сликовни речници

За читаоце најмлађег узраста улогу енциклопедије могу преузети сликовни реченици.

Уз помоћ сликовних речника најмлађи усвајају нове речи, развијају машту и истраживачки дух. Тако се љубав према књизи и читању развијају од најранијег узраста.

Међу сликовним речницима који подстичу дечју радозналост и доприносе интелектуалном и говорном развоју издвајају се речници чувене француске куће Larousse: 1000 речи, у коме је кроз 1000 речи представљен велики број тема блиских дечјој свакодневици, и 1000 речи. Природа, уз који ће се деца забавити и научити 1000 нових појмова из природе. Учећи називе дрвећа, цвећа, животиња и усвајајући географске појмове, малишани ће заволети лепоте и разноврсност природе.

Мој први сликовни речник српског језика ауторке Виолете Бабић намењен је деци предшколског узраста и садржи елементе енциклопедијског издања.

Уз овај речник деца ће се упознати са многим новим појмовима, односно називима бића, предмета и појава и научиће како да их повежу у тематске целине. 

С децом око света

У издању Креативног центра објављена су два дела књиге С децом око света, занимљива збирка обичаја, песама, игара и других занимљивости из разних делова света.

Читајући енциклопедије за децу С децом око света читаоци ће кренути на путовање кроз 40 земаља – 22 у првој и 20 у другој, упознаће њихове основне географске, природне, друштвене и културне одлике и вредности, као и народе који у њима живе.

40 највећих

Серијал књига 40 највећих открива читаоцима невероватан пут инспиративних личности које су обележиле историју, музику, спорт, науку, митологију и које су се истакле храброшћу, одлучношћу, знањем или талентима. 

Оне су у свакој књизи представљене модерном илустрацијом и кроз занимљиве анегдоте. Издања из ове серије тематских енциклопедија за децу карактеришу једноставан и приступачан текст, кључне чињенице или бројке, као и кратка хронологија на крају сваке књиге.

 

Корисни линкови

banka intesa