Стрипови за децу

Када је у питању читалачки избор, стрипови су већ генерацијама главни фаворити код деце свих узраста – од сликовница у форми стрипа намењених млађој деци до графичких романа за нешто старији узраст. Читајући текст и пратећи ток радње кроз илустровани садржај, деца се веома брзо заинтересују за причу. Стрипови су одличан избор за буђење и развијање жеље за читањем књига код деце.

Стрипови за децу имају велики значај у читалачком развоју,јер подстичу дете да редовно чита, али и да научи да цени визуелне уметности.


Значај стрипова за децу

Читање стрипова је забавна активност, која развија дечју машту и пружа много других предности. Читајући стрипове деца богате свој речник и усвајају важне животне поуке. Уз то, читање јача самопоуздање код деце, што чини важну основу за даље развијање читалачких вештина и навика.

Разумевање приче без или са мало текста захтева од детета да се фокусира на илустрацију, али и да прати ток приче – од почетка, преко заплета, до краја. За читаоце почетнике, који се тек упознају са словима, стрипови су добра прилика да се одморе од захтевнијих текстова и да се усмере на причу дочарану илустрацијама. На тај начин деца самостално откривају ток радње, што подстиче њихову машту и буди жељу за читањем.

Графички романи за децу

Графички романи се састоје из појединачних епизода. Свака епизода има сопствени ток приче, који је део главне приче романа. Читајући графичке романе, деца мало старијег узраста морају пратити сложени развој ликова кроз причу.

Повезаност између текста и илустрације чини графичке романе посебно прикладним за све оне који су љубитељи илустрованих дела, као и за читаоце почетнике.

Стрипови за најмлађе читаоце

Развијање читалачких навика од најранијег узраста помоћи ће деци да усвајају нова знања и тако се припреме за будућност. Стрипови се сматрају одличним штивом за преношење знања и важних порука деци. За најмлађе читаоце, који још увек не знају или не препознају слова, идеални су стрипови без или са веома мало текста.

За најмлађу читалачку популацију Креативни центар припремио је сликовницу у форми стрипа Како је Мамбо Џамбо постао огроман. Захваљујући хумору, забавним ликовима, динамичном заплету и форми стрипа, у овом издању подједнако ће уживати и предшколци и читаоци почетници.

Књиге из серијала Ризница митова породице Браунстон спадају у дела која су по форми између сликовница и графичких новела. Породична ризница крије најразличитије предмете које су сакупљале генерације чланова породице Браунстон. Сваки од тих предмета сведочи о авантурама епских и митских размера, а доживљаји главних јунака смештени су на далеки север Европе (Артур и златно уже), у стари Египат (Марси и загонетка Сфинге), у древну Кину (Кај и Краљ Мајмуна) и у античку Грчку (Лео и Горгонина клетва). У овим књигама уживаће како почетници у читању тако и сви љубитељи митологије, авантура и богато илустрованих књига.

Стрипотерапија

Стрипотерапија ауторке и илустраторке Ане Петровић намењена је адолесцентима. У жељи да самој себи олакша и приближи процес психотерапије кроз који је пролазила, ауторка, интроверт по природи, кренула је да црта, верно али и духовито и емпатично представљајући однос између клијенткиње и терапеуткиње. Ове цртеже је објављивала на својој Инстаграм страници, где је наишла на одличне реакције публике.

Ова колекција стрипова који храбро, никада равнодушно и уз смех говоре о одговорном односу према менталном здрављу преточена је у штампано издање, које садржи и текстове психотерапеуткиње и ауторке.

С новим стриповима и додатним садржајима књига Стрипотерапија доноси аутентичну, дирљиву и духовиту причу о психотерапијском процесу главне јунакиње са којом се као читаоци лако повезујемо.

Корисни линкови

banka intesa