Друштвене игре за децу

Кроз игру почињемо да се изражавамо, да показујемо осећања, градимо пријатељства, али и карактер. Детињство је доба када нам ништа није важније од игре, а она је, заправо, најважнији фактор у развијању и одрастању детета.

Друштвене игре воле и деца и одрасли, па су оне један од правих начина да се квалитетно проведе слободно време код куће, у кругу породице. Осим што омогућавају социјалну блискост и пружају одличну забаву, друштвене игре су изузетно добро средство да деца путем њих развију многе корисне вештине.


Значај друштвених игара за децу

Друштвене игре нас уче томе како да поштујемо правила и саиграче, развијамо стратегије, доносимо одлуке, преузимамо ризике, као и како да се носимо с поразом. Осим што пружају добру забаву и омогућавају нам да се дружимо, друштвене игре су идеалне за стицање бројних знања и вештина – кроз њих се усвајају нови појмови, подстичу се концентрација и логичко размишљање, развијају се машта и креативност.

Деца кроз игру развијају логичко мишљење, пажњу, концентрацију и памћење. Трудећи се да процене шта ће њихов саиграч урадити, развијају сопствене стратегије, уче да планирају унапред и да доносе одлуке. Кроз игру деца се уче емпатији, због чега се боље слажу са другом децом и постају успешнија у школи.

Прихватање пораза

Природно је да свако жели да победи у друштвеној игри, али то није увек могуће. Већина деце веома озбиљно схвата игру и када почну да губе осећају тугу или бес. Како прихватити пораз је још једна важна ствар коју деца уче играњем друштвених игара. Ако у раном узрасту науче како да се на прави начин носе са поразом и схвате да пораз није најгора ствар на свету, то ће им много значити касније у школи, али и у животу уопште.

Игре картама за децу

При избору друштвене игре важно је водити рачуна о томе да буде прилагођена узрасту.

За предшколце (4+) и млађе основце препоручујемо игру Црни Петар, уз коју се вежбају памћење и запажање, као и 7 породица – Животиње, игру памћења и лукавства. Уз игру Маце пецају играчи ће вежбати проницљивост, а ова игра одлична је и за покретање разговора о екологији.

Ова едиција нуди и занимљиву игру меморије, запажања и повезивања – Мала игра меморије. Уз игре Близанци и Динго предшколци ће вежбати брзину и запажање, док ће уз игру Магична четворка вежбати брзину и проницљивост.

За старије основце препоручује се друштвена игра Црне приче. То је комплет карата који садржи 50 замршених и морбидних загонетних прича намењених само неустрашивима. Мистериозна прича, праћена сликом која понекад може бити од помоћи у решавању загонетке, налази се на предњој страни карте, а решење је на полеђини. Играчи решавају загонетку тако што постављају питања водитељу игре, који једини зна одговоре и даје их према упутствима приложеним уз карте.

Игре за најмлађе

Моја прва игра меморије – ЖИВОТИЊЕ и Моја прва слагалица – ВЕЛИКЕ ЖИВОТИЊЕ намењене су деци старијој од три године и одличне су за први сусрет малишана с друштвеним играма. Поред карата с предивним илустрацијама, обе игре садрже и детаљна упутства која ће играчима помоћи да боље разумеју циљ, правила игре и ток партије, а ту су и посебни савети за родитеље о томе како игру прилогодити млађој, а како старијој деци.

Слагалице за децу

За најмлађе љубитеље слагалица препоручујемо едицију Моја прва слагалица, у коју спадају слагалице У кући и У школи. Свака од ових књига нуди шест слагалица за децу узраста до шест година.

Одличан избор за децу су комплети које чине слагалица и књига, попут комплета Црвенкапа који садржи слагалицу од 30 делова и сликовницу Црвенкапа и комплета Диносауруси који садржи слагалицу од 100 делова и књигу са узбудљивим задацима.

Корисни линкови

banka intesa