Приче и бајке за децу

Међу многим причама које деца слушају у детињству, бајке заузимају посебно место. Дете развија машту слушајући приче о великим јунацима, чудесним просторима и чудноватим догађајима, а што је још важније – упознаје се са особинама ликова, односима између ликова и препрекама с којима се јунаци суочавају. На тај начин, слушајући о јунацима из бајки, деца уче многе важне животне лекције.


Значај бајки

Уметност доброг и искреног приповедања подстиче духовни развој човека, а посебно деце. Она не само да развија способност детета да машта о најразличитијим личностима, догађајима или просторима, већ усредсређује пажњу на особине личности и на значај и утицај ових особина на њихове међусобне односе.

Многи чувени писци, као што су Толстој, Горки, Јесењин, Бора Станковић, наводе како им је управо слушање бајки у детињству помогло да постану добри писци.

Свака књига бајки обилује причама које имају срећан крај и које нас наводе да закључимо да, без обзира на проблеме и тешкоће, увек има наде и да се вреди трудити и борити. Главна порука ових прича је да добро на крају увек побећује. Ту важну истину најверније и најсликовитије преносе бајке за децу. 

Књиге бајки подстичу дете на размишљање. После читања родитељ треба да поразговара с дететом о прочитаном садржају како би био сигуран да је дете све добро разумело и донело исправне закључке. Детету треба објаснити све што му није јасно.

Бајке развијају машту и креативност код деце, уче их како да разликују добро од зла и да треба да изаберу добро, подстичу критичко размишљање о сопственим поступцима, буде веру у себе, помажу да се храбро носимо са тешким ситуацијама и да прихватимо да није све увек лепо, већ да живот чине и многе тешке и тужне ствари.

За све оне који су у потрази за занимљивим бајкама и причама, Креативни центар има различите едиције прилагођене одређеном узрасту.

Бајке за најмлађе

Посебно се издваја нова едиција Бајке за најмлађе, у којој се налазе најпознатије бајке света прилагођене узрасту најмлађих читалаца. Намењене су деци старијој од две године и одличан су избор за први сусрет најмлађих с чувеним бајкама. Текстови бајки прилагођени су малим читаоцима, уз кратке и једноставне реченице, крупна слова и живописне илустрације.

У овој серији објављени су наслови: Пепељуга, Принцеза на зрну грашка, Мачак у чизмама, Успавана лепотица, Снежана и седам патуљака и Ружно паче.

Приче за децу

Добре приче подучавају децу тако што их припремају да уоче, разликују и вреднују своја осећања, мисли и поступке, али и да наслуте и препознају осећања, мисли и поступке људи из свог окружења.

Десетоминутне приче

Читање пред спавање је један од најважнијих ритуала родитеља и деце, што нас је и подстакло да објавимо серијал ДЕСЕТОМИНУТНЕ ПРИЧЕ. У питању су две одличне збирке са по десет прича приређених тако да читање сваке од њих траје десетак минута. То их чини савршеним за читање пред спавање, али и у сваком другом тренутку током дана.

Књига Десетоминутне приче пренеће читаоце у чаробне светове у којима оживљавају човечуљци од медењака, а џинови станују на стабљикама пасуља, док ће уз књигу Десетоминутне приче о животињама мали читаоци пећи хлеб с Малом црвеном коком и смејаће се подвалама Мачка у чизмама.

Приче за читаоце почетнике

Креативни центар посебно води рачуна о читаоцима почетницима, веома важној и осетљивој групи читалаца, тако што пажљиво обликује књиге намењене том узрасту. Серијали о Каубоју Кости, Принцези Софији, Гусару Добрици и едиција Од читања се расте прави су избор ако је ваше дете савладало слова и ако је спремно да се упусти у своје прве самосталне читалачке авантуре.

Због занимљивог садржаја, обима текста и величине слова ове књиге су идеалне за подстицање самосталног читања код читалаца почетника, а могу послужити и као добро штиво за заједничко читање и уживање деце и родитеља.

Причам ти причу

Едиција Причам ти причу намењена је млађим основцима и обухвата дела водећих домаћих аутора. Својим раскошним приповедачким талентима они своје читаоце на најбољи могући начин уводе у свет лепе књижевности.

Део ове едиције чине књиге прича аутора као што су Јасминка Петровић, Весна Видојевић-Гајовић, Дејан Алексић, Златко Васић и други. Разиграно приповедање у овим књигама ауторски допуњују и прате илустрације најбољих домаћих илустратора.

Корисни линкови

banka intesa