Романи за децу

Након сликовница и збирки прича романи за децу су најчешће следећа форма у читалачком искуству детета. Са романима дете треба да се упознаје постепено.

Код избора романа за децу важно је да књига обимом буде прилагођена нивоу дечје писмености. Крупна слова и илустрације које допуњују и дочаравају текст помажу детету да роман лакше прочита и на прави начин доживи ову књижевну врсту.


Зашто је важно да деца читају романе

Да би дете развило страст према читању треба га подстицати да чита што више, јер се тако развија вештина читања и разумевања прочитаног. Ако се детету понуде добре и квалитетне књиге, биће мотивисано да чита све више и више.

Визуелни утисак је изузетно важан када је у питању први сусрет млађих основаца с романима за децу, а ту су и други елементи који ће допринети томе да дете читање уврсти у листу својих омиљених активности: занимљива прича, допадљиви ликови за које се деца везују или се с њима поистовећују (толико да их прате и у наредним књигама, будући да неке од њих имају наставке или чак прерасту у серијале), живи дијалози, авантуре које се пред дечјим очима одигравају док читају.

Популарна едиција Креативног центра Свет је један обухвата романе за децу који су подељени у две узрасне групе: за децу од девет до дванаест година (млађи основци) и за децу од дванаест до петнаест година (старији основци).

Романи за млађе основце

Млађи основци су већ успешно савладали читање и писање и сада су спремни да се ухвате укоштац и са обимнијим књигама попут дечјих романа, који ће им помоћи да обогате своју писменост и културу изражавања.

Такође, њихови светови сада се убрзано мењају и, у складу с тим, деца жуде за темама које ће у њима пробудити интересовање, које ће их ганути и помоћи им да боље разумеју све оно велико што им се свакодневно дешава или што имају прилике да виде у својој околини.

Деци је потребна писана реч по мери њихових нових потреба, па ће се радо окренути књижевности која храни њихову жељу за знањем, разонодом и лепим. Романи за децу намењене млађим основцима треба да садрже све оно што је потребно да младог читаоца уведу у свет озбиљне књижевности.

Романи за старије основце и тинејџере

Романи за старије основце баве се темама које су универзалне и које се тичу сваког детета: пријатељство, уклапање у околину, авантуре, породичне и школске размирице, љубав и сл. О тим темама успешно пишу и домаћи и страни аутори.

Креативни центар у први план истиче дела домаћих писаца, јер сматрамо да је важно да деца читају књиге написане на матерњем језику и на тај начин обогаћују своје изражавање.

Дечји романи преведени с других језика пружају прилику младим читаоцима да се упознају с посебностима земаља из којих те књиге потичу. Упознајући бројне културе, деца се упознају и с локалним особеностима универзалних тема, па на тај начин уче шта је толеранција и како се прихватају различитости. Географска и поетичка разноликост су најзначајније вредности преведених дечјих романа.

Корисни линкови

banka intesa