Језик, књижевност, позориште

Креативни центар нуди књиге за увежбавање српског језика и стилског писања и читања, тумачење књижевних и некњижевних текстова, савладавање граматике српског језика. Уз духовите и занимљиве приче и песме за децу, ту су и савети како написати песму, али и збирке драмских и луткарских текстова за децу која се баве глумом.

За васпитаче и наставнике који воде драмске секције у вртићима и школама припремили смо издања са драмским текстовима који су формом и дужином прилагођени за извођење на приредбама поводом различитих празника и догађаја.

Децу од раног узраста треба учити о важности матерњег језика, упознавати са правописним правилима и основама стилског писања и учити правилном изражавању. Деца би требало да развију љубав према свом језику још од малих ногу.


Вежбанке за српски језик

Језичке школице су збирке радних листова из српског језика намењене млађим основцима, од првог до четвртог разреда. Задаци у овим збиркама су различитог нивоа тежине и помажу ученицима да овладају читањем и писањем књижевних текстова, али и свих других врста текстова.

Ови радни листови намењени су и увежбавању и провери читалачке способности, односно разумевања прочитаног.

Збирке радних листова Разумем шта читам намењене су старијим основцима, од петог до осмог разреда. Збирке су конципиране тако да помогну ученицима да овладају вештином читања и разумевања књижевних и информативних текстова. Уз боље сналажење у свету писане речи деца ће моћи да на прави начин уживају у текстовима.

Граматика српског језика

У понуди Креативног центра налазе се две граматике српског језика. Граматика српског језика за основну школу ауторке Душке Кликовац прилагођена је наставном програму српског језика за основну школу, док је Граматика српског књижевног језика проф. др Живојина Станојчића издање које ће бити од користи основцима, средњошколцима, студентима, као и свима онима које занимају српски језик и његова граматичка правила.

Драмски текстови за децу

Збирка кратких драмских текстова Игрокази за школске и остале приредбе чији је аутор Дејан Алексић намењена је водитељима драмских секција у школама и другим установама. Ови текстови прилагођени су педагошком позоришном раду с децом различитог узраста. Тематски су усклађени са сензибилитетом данашње деце, једноставни, духовити, забавни и често поучни.

Књига Модра планина открива магију света луткарства и бајки и позива сву радозналу децу у чудесни свет игре, маште и снова.

Приче с малог одмора је збирка кратких драмских текстова чија је улога да подстакну позитивне промене у перцепцији позоришта код младе публике. Збирка је настала као један у низу пројеката у оквиру Програма промоције и афирмације српског драмског стваралаштва за децу и младе.

Васпитавање пред спавање аутора Тоде Николетића је збирка луткарских драмских текстова који су намењени извођењу у вртићу и нижим разредима основне школе.

Едиција Различак

Књиге из едиције Различак имају за циљ да младе на занимљив начин уче стилским вештинама, да их подстакну да заволе свој језик и да сагледају бескрајне могућности језичког и ликовног стварања као велике игре духа.

Стилске игре аутора Симеона Маринковића нуде преко сто нових варијација на тему басне Гавран и лисица. Препоручујемо и Приче од А до Ш, истог аутора, збирку која садржи тридесет прича у којима свака реч почиње истим словом азбуке. Збирка Дар-мар Драгане Младеновић садржи песме у које су залутали уљези, а књига 100 лица столица Јасминке Петровић необична је прича о различитим врстама столица кроз комбинацију маште, хумора и мало стварности.

Језичке недоумице

За све оне који имају жељу да говоре и пишу правилно, ауторка Виолета Бабић приредила је три књиге из серијала Језичке цртице, које се баве правописом на популаран начин.

Уколико имате дилеме у вези с тим како се правилно пише нека реч, књиге 365 језичких цртица, 366 језичких цртица и 367 језичких цртица кроз сликовите примере даће вам одговор на различите језичке недоумице.

Приручник за креативно писање

Приручник Путовање у средиште приче ауторке Анђелке Ружић води читаоце на необично књижевно путовање које ће им помоћи да развију вештину писања. Садржи дванаест тема у оквиру којих се обрађују важна правила којих се писци држе како би написали добру и занимљиву причу.

Књига садржи занимљиве цитате и одломке – илустрације одређеног правила које писци примењују приликом писања. У књизи се налазе и бројне вежбе, питања и задаци за увежбавање вештине писања.

Корисни линкови

banka intesa