Психологија за децу - књиге

Израз популарна психологија подразумева концепте и теорије о начинима размишљања и облицима понашања који су засновани на психологији и који су временом постали популарни међу становништвом.

Књиге из области популарне психологије представљају омиљену литературу савремених генерација, а оно што их разликује од осталих жанрова је позитиван утицај које имају на читаоце. Књиге које нас саветују како да се изборимо са различитим проблемима, лошим навикама и погрешним облицима понашања добар су извор самопомоћи.

Ове књиге баве се различитим темама, као што су борба против анксиозности и стреса, савладавање добрих техника учења, неговање односа између родитеља и деце, стицање самопоуздања, превазилажење конфликата у школи, породици или у љубави, односи између браће и сестара, прихватање развода родитеља, суочавање с губитком члана породице и др. Књиге из популарне психологије често садрже пажљиво одабране вежбе које доприносе личном развоју.


Значај књига из области дечје психологије

Важно је да родитељи и наставници помогну деци да боље разумеју сопствена осећања и мисли. Дечја психологија је сложенија него што изгледа. Зато је од суштинског значаја разумети потребе које се крију иза одређених образаца понашања, како дечје емоције функционишу и како дечји мозак сазрева у свакој фази развоја.

Књиге из области дечје психологије могу помоћи родитељима да разумеју одређене обрасце понашања код своје деце. Важно је разумети потребе скривене иза различитих типова понашања, умети препознати како се те потребе емотивно испољавају у неким тренуцима и како дечји мозак реагује у одређеним ситуацијама и у одређеном тренутку.

Мала психологија

Креативни центар нуди бројне садржаје важне за разумевање тинејџерског доба. Књиге из едиције Мала психологија дотичу се разних мање или више озбиљних тема, области и ситуација које могу мучити дете.

Стрес и анксиозност код тинејџера

Често се занемарује стрес с којим се деца сусрећу у тинејџерском узрасту, а који проистиче из ситуација које одрасли виде као део свакодневног, нормаланог живота. И живот тинејџера који по мишљењу родитеља има све, може бити веома стресан. Стрес настаје, пре свега, због сталне тинејџерске упитаности о себи. Најчешће су то питања у вези са друштвеним животом.

Када је дете изложено оваквом притиску, није у могућности да само себи помогне, па књиге из едиције Мала психологија могу бити одличан савезник у борби против стреса, анксиозности и за јачање самопоуздања.

Књига Твој дан без стреса садржи низ конкретних савета о томе како се ослободити стреса – од физичких вежби и прављења дневног распореда, преко једноставних упутстава за опуштање и медитацију, до корисних техника које помажу да се дан боље организује, обавезе рангирају према важности и да им се прилази конструктивно. Издања из серијала Како да преживиш…, као и књиге Мала анксиозна чудовишта и Буди као мачка тинејџерима пружају подршку и помажу им да се изборе са проблемима који прате одрастање.

Мотивација и самопоуздање код тинејџера

Књига Добра мисао за сваки дан конципирана је тако да за сваки дан у години нуди један кратак, охрабрујући цитат који мотивише и гура напред. Мисли успешних људи подсећају тинејџере да нису усамљени у свом проблему, нуде решења за наизглед нерешиве ситуације и помажу у постављању циљева. Укратко, упућују на позитивно размишљање, а позитивним размишљањем најлакше је усмерити себе у добром правцу.

Књиге о учењу

Једна од књига која може на бројне начине стимулисати процес сазревања код детета је Учим да боље учим. Овај приручник помаже детету да препозна своје таленте и склоности, подстиче га да буде упорно и да не одустане због неуспеха, као и да преузме одговорност за све оно што може само да обавља. Приручник је конципиран тако да даје кратке и једноставне савете и пружа могућност провере напретка.

Водич за бољи успех у школи намењен је свој деци, како оној која муче муку са школом тако и ђацима генерације, јер се сви понекад могу осећати преоптерећено и немотивисано за учење. Свако може имати бољи успех у школи, а ова књига показује и како.

Корисни линкови

banka intesa