Програмирање за децу

 

У последњих неколико година програмирање за децу постало је врло популарно. Свако дете може имати користи од учења програмирања за децу, међутим, од велике је важности одабир одговарајућег програмског језика по ком ће дете учити програмирање.

Програмски језици за децу могу бити добра припрема за захтевније послове у будућој каријери. Један од начина на који се компјутерско програмирање за децу најбоље савладава је учење кроз игрице. Игрице деци држе пажњу, а тако се подстиче и интересовање за програмирање.
Значај програмирања за децу

Рачунари су присутни у свим сферама живота. Деца која уче да програмирају истовремено уче и како да комуницирају уз помоћ рачунара, стичући вештине које ће им касније у животу користити у различитим пољима и сферама интересовања.

Многи сматрају да су деца премлада да би научила тако сложене вештине као што је програмирање, али то није сасвим тачно. Деца предшколског узраста могу да се упознају са светом програмирања за децу на забаван начин. Већина родитеља и наставника разуме предности компјутерских програма који помажу деци да савладају програмирање за децу у веома раном узрасту.

Програмери користе различите програмске језике да би пренели упутства рачунару, а сваки језик је специјализован за одређени аспект програмирања. То је вештина која је корисна у свакодневном животу, посебно у данашњем дигиталном свету.

Предности програмирања за децу

Постоји много предности програмирања за децу. Оно може бити заиста забаван вид интерактивног учења. Онлајн програми су један од интерактивних начина на које деца могу научити да програмирају.

Деца кроз учење програмирања имају прилику да унапреде вештине као што су комуникација, излагање итд. У дигиталним учионицама деца могу да комуницирају са пријатељима и усвоје различите начине изражавања, да примају информације и комуницирају са познаваоцима ове области.

Свет програмирања за децу ће, такође, детету пружити прилику да учи од других, али и да научи да буде део заједнице. Када деца науче да програмирају, биће способна да истражују и експериментишу са другим видовима технологије.

Уз помоћ програмирања за децу код детета ће се развити и креативно мишљење, које остаје као трајна карактеристика током целог живота. Програмирање деци помаже да развију вештине потребне за решавање проблема.

Програмски језици погодни за децу

За неку децу програмирање може бити врло тешко, па су многи програмски језици софтверски прилагођени деци, односно поједностављени.

Како би се деца на што једноставнији начин увела у свет програмирања, у последњих неколико година развијено је више програмских језика уз помоћ којих чак и најмлађи могу направити своје прве игрице и анимације. Један од најпопуларнијих језика насталих у те сврхе јесте Scratch. Scratch спада у блоковске програмске језике и, за разлику од класичних текстуалних, омогућава нам да рачунару задајемо наредбе једноставним склапањем блокова.

Програмски језик Python је један је од најпопуларнијих програмских језика данас. Популарност је стекао захваљујући својој једноставности, због чега је уједно и веома погодан за оне који се први пут сусрећу с програмирањем.

Дечје књиге о програмирању

Креативни центар нуди три књиге које ће помоћи деци различитих узраста да се упознају са светом програмирања за децу.

Водичи за програмирање за децу помоћу компјутерских језика Scratch i Python намењени су почетницима и својим занимљивим садржајем и пријемчивим дизајном теже да први додир с програмирањем деци буде пријатно искуство, попут игре.

Компјутери и програмирање за децу је књига с прозорчићима, намењена свима онима које интересују нове технологије, рачунари, роботика и електроника. Ова књига с прозорчићима представља својеврсну азбуку модерних технологија и може бити корисна читаоцима свих генерација.
Корисни линкови

banka intesa