Књиге са налепницама

Књиге са налепницама, намењене деци млађег и старијег предшколског узраста, помажу у савладавању многих моторичких вештина и побољшавају визуелну перцепцију. Њихов примарни циљ је да омогуће детету да се игра и забави, што је популаран и успешан начин на који се дете зближава с књигом.


Значај књига са налепницама

Књиге са налепницама могу помоћи деци у савладавању многих вештина. Одлепљивање и лепљење налепница изазивају широке осмехе на лицу деце свих узраста. При томе, деца у тим тренуцима ни не схватају да раде на важним развојним пољима.

Развој моторике

Књиге са налепницама су добар начин за развијање моторике. Одлепљивање сличица захтева прецизно хватање ивице сличице како би се одлепила цела налепница. Да би се обавила та радња потребни су само врхови прстију. За поједину децу и хватање ивице једног листа папира може бити прилично тешко. Рад са налепницама је одличан начин за увежбање вештина попут сечења, шивења и др.

То су вештине које укључују много функција. Закопчавање јакне или сечење маказама су активности које захтевају вишеструку координацију руку. Књиге са налепницама захтевају употребу обе руке, јер једном руком дете држи страницу док другом одлепљује налепницу. Обе руке су укључене у рад и обављање различитих задатака. 

Опажање и оријентација

Визуелно опажање је потребно за вештине као што су читање, писање, тражење нечега у препуној просторији и визуелно опажање окружења. Деца морају да опазе одговарајућу налепницу која им је потребна и која треба да буде залепљена на одговарајуће место. 

Потешкоће са оријентацијом у простору могу учинити читање, писање и функционисање у разним дневним активностима практично немогућим. Деца могу писати неуредним рукописом или имати проблема са организовањем својих активности. Зато су књиге са налепницама корисне за вежбу оријентације у простору.

Деца лако могу да примете јарку боју налепнице и да то искористе као визуелни знак где треба да почну да пишу, које величине слова треба да буду, где треба да окаче јакне итд. Употреба налепница у овој области је неограничена.

За истрајност у бојењу, држању оловке, као и приликом радњи као што су откопчавање и закопчавање дугмића, деци је потребна снага руку. Књиге са налепницама добар су начин на који се могу јачати мишићи руке.

Препоруке књига с налепницама

И код књига са налепницама веома је важно да теме буду разноврсне и занимљиве, али и блиске деци тог узраста. За децу млађег узраста предвиђене су крупније налепнице једноставнијих облика које се лакше уочавају и одлепљују. За овај узраст се препоручују и налепнице које је могуће више пута одлепити и залепити.

За децу старијег предшколског узраста књиге са налепницама садрже већи број налепница које су сложенијих облика и различитих величина. Деца у овом израсту имају развијенију моћ опажања, њихове моторичке вештине су развијеније, па им сложенији садржаји могу бити већи изазов.

Корисни линкови

banka intesa