Књиге о родитељству

Књиге о родитељству идеалан су начин за упознавање са лепом и мање стресном страном родитељства, али и са потешкоћама које родитељство доноси. Ове књиге нуде велики број савета о томе како одгајати дете.

Књиге о родитељству баве се различитим темама везаним за родитељство – васпитним методама и начинима на које се могу пребродити дечје кризе.


Због чега су важне књиге о родитељству?

Књиге о родитељству добар су избор за све родитеље који имају дилеме у вези са тим како треба васпитавати дете, било да је у питању период до поласка у школу или тинејџерско доба. Могу бити помоћ и подршка родитељима док очекују бебу, у периоду трудноће, али и када нису сигурни да ли исправно поступају и потребна им је потврда, односно када траже решење за недоумице које их муче.

Неке од проблема и ситуација са којима се данашња деца сусрећу родитељи могу препознати из властитог искуства. Међутим, када родитељ није сигуран како да одреагује у одређеним ситуацијама, књиге о родитељству ће бити одлична подршка јер садрже савете стручњака.

Како одабрати добру књигу о родитељству?

Књиге о родитељству омогућавају родитељима да боље разумеју шта могу очекивати од детета у одређеном узрасту. Аутори књига о родитељству охрабрују маме и тате да схвате да на путу васпитања нису сами.

Поред тога што у овим књигама родитељи могу пронаћи бројне одговоре и решења за своје недоумице, оне пружају и савете о томе како да однос родитеља и детета буде искренији и функционалнији, како избећи непотребне сукобе и како побољшати комуникацију. Ако родитељ зна у ком смеру жели да васпитава своје дете, биће му лакше да одабере одговарајућу књигу о родитељству.

Основна нит која повезује све књиге о родитељству јесте идеја да се право васпитање заснива на поштовању личности детета. Приручници Креативног центра помажу родитељима да раде на сопственом развоју и да успоставе добар однос не само са својом децом већ и са одраслима који су ангажовани на истом задатку (васпитачима, учитељима, наставницима).

Креативни центар у понуди има велики број књига о васпитавању деце, приручнике за родитеље и водиче кроз трудноћу. С обзиром на то да је многим родитељима тешко да се сами изборе са новим и великим променама које родитељство доноси, овакве књиге су право решење за све они који се нађу у тој ситуацији. 

Аутори књига о родитељству представљају различите приступе, различите васпитне методе и нуде бројне корисне информације о успешним техникама дисциплиновања деце. За жене које очекују дете и желе да буду упознате са свим информацијама о трудноћи идеалан избор су опширни водичи за трудноћу.

Приручници за родитеље

Приручници за родитеље говоре о томе како се родитељи и деца осећају када се нађу у ситуацијама које могу представљати тест за родитељски ауторитет. 

Разговор с децом о разводу, припрема детета за полазак у вртић или школу, савети за “савршено” родитељство су неке од тема с којима се родитељи свакодневно суочавају, а одговоре на бројне недоумице могу пронаћи у овим приручницима. Пред родитељима су различити савети, а они могу одабрати оне методе које сматрају најбољим за себе и своју ситуацију.

Књиге о трудноћи

Књиге за труднице садрже мноштво различитих информација – шта треба знати пре трудноће, током трудноће, али и након порођаја. У њима се налазе бројни савети када су у питању правилна исхрана, брига о здрављу током трудноће, дојење, бирање имена за дете, период непосредно након доласка бебе.

Књиге о трудноћи су својеврсни водичи кроз трудноћу, намењени будућим родитељима. Посебан значај ових књига је у томе што у важном тренутку, као што је очекивање детета, мајци обезбеђују највећу могућу подршку и пружају обиље информација како би имала здраву и безбрижну трудноћу, безбедан порођај и све што следи након тога. Књиге о трудноћи пружају поуздане информације лекара о томе како одржавати трудноћу и донети на свет здраву бебу.

Када су у питању водичи кроз трудноћу, одличан избор је популарна књига Шта да очекујете док чекате бебу, у издању Креативног центра, која спада у светски бестселер. Овај водич служи као драгоцена подршка младим родитељима, који уз њега могу храбро да закораче у ову нову и важну животну фазу.

Књиге о васпитавању деце

Да би родитељ научио дете да постане одговорно, да поштује друге и да максимално развије своје потенцијале, мора прво разумети шта стоји иза дечјег понашања, да прихвати дечју природу на прави начин и да успостави добар однос са дететом. 

Добра повезаност је кључ за ефикасне васпитне методе, које су истовремено благе и одлучне, у којима се границе постављају на начин којим се не угрожава дечје самопоштовање. Овај васпитни стил даје резултате на дуге стазе и нема много заједничког с традиционалним приступом, у којем доминирају кажњавање и награђивање.

Књиге о васпитавању деце имају улогу да на прави начин усмере родитеље на путу родитељства и васпитања. То су веома важни и подстицајни приручници који садрже савете везане за различите васпитне методе, савете о томе како се гради добар однос између родитеља и детета, али и помажу да се разумеју основни проблеми до којих долази у васпитању деце.

Корисни линкови

banka intesa