Књиге за бебе

Књиге за бебе су важне у одрастању сваког детета. Уз помоћ књига намењених најмлађима беба учи прве звуке, појмове, облике и тако се упознаје са светом који је окружује.

Уз читање се на најбољи начин негује однос између родитеља и бебе. Такође, читање у раном узрасту доприноси и социјалном и емоционалном развоју детета.


Значај књига за бебе

Активност као што је читање помаже у стварању јаке везе између бебе и родитеља и припрема мозак беба за развој вештина које се односе на писменост и језик. Бебе обожавају да посматрају свет око себе. Сваки пут када јој родитељ чита, беба упија делове процеса читања, као што су окретање страница и померање погледа с лева на десно.

Књиге за бебе су веома важне. Слушање речи прочитаних наглас помаже бебама да развију језичке вештине. Током читања оне се срећу с већим бројем речи и са сложенијим језиком у односу на језик који могу да чују у свакодневном разговору. Такође, када је родитељ приљубљен уз бебу док јој чита књигу, то код ње ствара осећај сигурности, љубави и емотивне повезаности.

Док родитељ чита беби, код ње се развија осећај за разумевање емоција, као и то одакле оне долазе. Бебе не гледају само слике у својим омиљеним књигама, већ прате и изразе лица родитеља, на пример, када се родитељ мршти ако је јунак из књиге љут или када се смеје срећном крају. Беба опонаша изразе лица које види и звуке које чује. Иако бебе не могу да разумеју и у потпуности схвате речи које им родитељ чита, обожавају да чују познат глас у својој близини.

 

Свако дете треба да има успостављену дневну рутину. Читање може бити одличан део дневног распореда бебе. Ако се беби редовно читају приче пред спавање, књига и читање могу јој дати знак да је време за сан.

Код беба и деце којој се редовно чита док су мали развија се снажна основа за савладавање вештине писања. То је веома важно за добру припрему за вртић. Такође, читањем се развијају и вештине потребне за читање и писање.

Када почети са читањем беби?

Процес описмењавања креће знатно пре него што дете крене у школу. Сусрет са разним причама, песмама или бајкама утиче на то како ће дете касније овладати читањем и писањем. Читање ће умногоме утицати на то да дете у будућности развије богат речник.

Родитељи се често питају када је право време да се крене са читањем детету. Многи стручњаци сматрају да беби треба читати од самог рођења. Читање је прилика да тандем родитељ-беба развија блискост и боље се упозна. Пребрзо прелетање преко текста, без задржавања на појединим деловима, није нарочито корисно. Због тога је потребно књигу читати без журбе, како би беба успела да задржи пажњу на свакој страници.

Уколико беба не показује интерес за књигу, не треба очајавати. Треба јој допустити да слуша онолико дуго колико у том моменту жели. Што више времена беба буде проводила уз књигу, код ње ће се развити већа пажња и жеља за слушањем.

Како одабрати књигу за бебу?

Сликовнице и друга интерактивна издања за најмлађе најбољи су начин да се дете упозна са светом књига. Током првог сусрета са књигом родитељ и дете би требало да заједнички листају књиге и гледају илустрације.

Пошто деца најмлађег узраста још увек не знају да читају, требало би с мало речи, помоћу функционалних и подстицајних илустрација, понудити детету доживљај читања књиге као нешто што је забавно, узбудљиво и поучно. Књиге за бебе често садрже и бројне интерактивне елементе, па се могу сматрати и књигом и играчком.

Типови књига за бебе

При одабиру књиге за бебу важно је бирати сликовнице или књиге илустроване чистим, јарким бојама и с јаким контрастом. Важно је да се илустрације лако уочавају јер ће тако бити занимљивије и привлачније малој беби чији се вид још увек развија.

Такође, веома је битно бирати књиге са сликама које беба може да препозна, попут слика познатих играчкица и сл. При читању родитељ треба да показује руком на цртеж и наглас именује оно што је нацртано како би беба постепено могла да успостави везу између слике и појава из стварног живота.

С обзиром на то да бебе воле све да стављају у уста, важно је да књиге буду чвршће структуре и да буду отпорне на жвакање и грицкање. Препоручљиво је да странице буду дебље како их беба не би лако поцепала или се посекла на њих.

Већина сликовница намењених бебама је мањег формата и једноставног дизајна, са јасним илустрацијама. Ово је важно због тога што беба овакве књиге може лакше држати у руци и окретати странице.

Мекане књиге праве се од различитих материјала практичних за коришћење, али и потпуно безбедних за бебе. Мекане су на додир, што значи да су безбедне за бебе. Лаке су за одржавање и могу се дуго користити. Такође, ове мекане, шушкаве књиге од платна могу се прати у веш-машини када се испрљају.

Поред дечјих гумених играчака, уз гумене књиге за купање беба ће се добро забавити у току овог неизоставног дневног ритуала. Док је родитељ купа, беба може прелиставати књигу и уживати. Неке од ових књига имају специјални ефекат – у топлој води мрље са страница ових књига магично нестају. Када се сликовнице осуше, мрље ће се вратити, па ће дете моћи изнова да се игра. 

Ове књиге добар су избор чак и за бебе које не воле купање. Све ове књиге направљене су од гуме која је безбедна за бебу.

За све оне родитеље који своју бебу од најмлађег узраста желе да упознају са светом музике, прави избор су звучне књиге за бебе. Уз овакве књиге бебе ће развијати вештину слушања, као и концентрацију, памћење и креативност. На овај начин ће се дете упознати са различитим звуцима и музичким жанровима. Ово може бити добра смерница за неговање дететовог музичког укуса у будућности.

Корисни линкови

banka intesa