Сликовнице за бебе

Сликовнице за бебе и друга интерактивна издања за најмлађе најбољи су начин да се дете упозна са светом књига. Сликовнице за бебе садрже пуно илустрација и мало текста који означава прве појмове, животиње, предмете који окружују бебе. 

Слике у књигама за бебе треба да буду јасне и крупне да би беба што лакше успела да препозна шта се на њима налази. Текст треба да буде кратак и јасан – то могу бити самосталне речи које означавају појмове или кратки стихови, успаванке, бројалице, тапшалице, проходалице...


Зашто су сликовнице за бебе битне за развој малишана?

Помоћу сликовница за бебе родитељи ће од најранијих дана моћи да код својих малишана развијају љубав према књизи – да подстичу њихову машту, запажање и радозналост. Читање деци од најранијег узраста значајно је и за развој говора, као и рани интелектуални и емоционални развој код беба. 

Кроз читање родитељ се повезује с дететом. Заједничко читање постаје важан ритуал који ће код деце развити склоност ка књигама још у најранијем узрасту.

Повезано: Сликовнице за децу

Када почети са читањем беби?

Прави тренутак за први сусрет с књигама не постоји. Можете почети да читате књиге својој беби већ првих дана од њеног доласка на свет. Већина деце се са сликовницама за бебе сретне у најранијем узрасту, од првог до трећег месеца.

У прва три месеца беба само слуша говор, музику и оглашава се грленим гласовима. У другој половини прве године беба постепено креће да брбља, разуме једну, а затим и неколико речи. У овом периоду можете започети са читањем беби – она можда неће разумети шта јој тачно читате, али ће реаговати на звук вашег гласа и слике које јој показујете.

Пред крај прве године беба зна неколико речи и препознаје предмете из своје околине, тако да у том периоду сликовнице за бебе могу бити одличан извор игре и забаве за малишане. Чак и пре него што науче да говоре, бебе могу да разумеју и прате причу коју им читате.

У првој години родитељи детету могу рецитовати краће песмице и именовати бића и предмете који су представљени у књигама. У другој години дете ће моћи и само да учествује у препознавању ликова, предмета и животиња из омиљених сликовница. 

Како читати беби сликовнице?

При првом сусрету са сликовницама беби треба показивати илустрације познатих предмета и говорити јој о њима. Цртежи у сликовницама за бебе треба да буду крупни, јарких боја, јасни и без много детаља, згодни за постављање питања и игре показивања с дететом (Где је миш? Покажи!).

Док читамо, можемо подражавати звукове које производе бића и предмети са слике и подстицати дете да имитира звукове и опонаша радње из књиге (Ауто свира би-би! Како миш цијуче?). 

Како одабрати праву сликовницу за бебу?

Препорука је да то буду књиге с једноставним и разумљивим текстом. Рима је музика за бебине уши и најлакше ће задржати њену пажњу (свидеће јој се како текст звучи чак и ако га у потпуности не разуме). 

Што се тема тиче, сликовнице за бебе углавном се баве првим ритуалима као што су храњење, купање, пресвлачење, упознавањем с члановима породице и упознавањем са животињама, играчкама и предметима из непосредног окружења. Сликовнице за бебе са овим темама биће добар увод у прва читалачка искуства ваших малишана, уз која ће боље упознати свет који их окружује.

У избору прве сликовнице за бебе обратите пажњу на материјал од кога је направљена књига – важно је да то буде картонска сликовница како је дете не би исцепало. Важно је и да буде израђена од безбедног материјала, јер ће је дете сигурно стављати у уста док се буде играло.

Корисни линкови

banka intesa