Песме за бебе

У раном узрасту деца веома позитивно реагују на поезију, поготово бебе. Песмице  код беба првенствено изазивају задовољство, али такође добро утичу на опажање, обогаћују речник и подстичу развој интелекта и логичког размишљања у каснијем периоду одрастања.

Уз ове песме бебе се могу успављивати, будити облачити, купати, хранити, учити прве кораке, речи, покрете и разне вештине.


Зашто је важно бебама читати песме

Родитељи који читају својој беби улажу у бебин развој. Све врсте књига за бебе имају своју функцију и прате одређени сегмент у бебином развоју па не би требало прескочити ниједну од њих. 

Читање песама за бебе је важно јер омогућава бебама да чују ритмичан језик поезије, с којим се иначе не сусрећу довољно. Слушање песмица доприноси да бебе боље схвате свет око себе. Захваљујући песмама код мале деце се развија и богати речник и буди машта.

Бебе обожавају да слушају поезију са римованим стиховима. Када им родитељ наглас чита песме, може се приметити да бебе реагују са великим интересовањем и често са видљивим знацима уживања.

Читање песама за бебе представља одличан начин да се родитељи и беба забаве. Такође, доприноси и развоју језичких вештина и утиче на то колико лако и колико добро ће дете касније научити да чита.Сви који раде с децом, на пример дечји психолози или васпитачи, знају да бебе имају урођену склоност према рими и ритмичном језику, а самим тим и љубав према песмицама.

Како читати песме бебама

Када је беба веома мала, садржина и тема песама које јој се читају није толико важна. У овој фази беба слуша звук и ритам родитељског гласа док јој се чита. Беба не разуме речи, не уме баш најбоље да седи и не може сама да окреће странице, па је битно да јој родитељ помогне у окретању страница док јој чита књигу.

Родитељи верују да је тајна доброг читања песмица за бебу у глуми. Међутим, то није пресудно. Родитељ треба да чита песму природним гласом трудећи се да прати ритам стихова. То ће бити довољно да задржи пажњу детета које ће уживати у језику и ритму песме. Могуће је да ће након читања, спонтано и без подстицаја, дете рећи своје утиске или тражити поновно читање.

Које песме читати бебама

Одличан избор песама за бебу које јој родитељи могу читати јесте класик књижевности за децу, збирка песама Ала је леп овај свет Јована Јовановића Змаја, у издању Креативног центра. Ова збирка песама намењена је најмлађим читаоцима. Чар ових песмица је и у томе што ће родитељи препознати стихове које су и сами волели док су били деца. Песме чика Јове Змаја погодне су за породично читање и рецитовање.

Збирка песама за најмлађе Где зека пије воду? аутора Симеона Маринковића нуди разне врсте песме за бебе написане по народним мотивима. Збирка садржи: проходалице, цупаљке, ташуњалке, успаванке, ређалице, разбрајалице, брзалице. Ове врсте песама деца у раном узрасту највише воле да слушају.

 

Корисни линкови

banka intesa