О нама


„Креативни центар", издавачка кућа из Београда, основан је 1989. године. Пратећи своје основне циљеве – развијање дечје креативности, подстицање дружења деце и одраслих, унапређивање стваралачких метода у образовању, неговање бољих односа међу људима и према природи – „Креативни центар" је постао водећи и највише награђивани издавач књига за децу у Србији.

Ко ствара књиге „Креативног центра"

„Креативни центар" је породично предузеће које је основао др Симеон Маринковић, а затим су му се придружиле и његове ћерке Љиљана и Славица. Прве књиге биле су сликовнице за подстицање креативности најмлађих под називом „Жапче", а онда се продукција ширила ка старијим узрастима, уз истовремено пружање подршке родитељима и професионалцима који раде с децом.

Најближе нам је било да почнемо од сликовнице, од едукативне књиге. Питали смо се затим каква треба да буде књига за децу. Знали смо да треба да буде лепа. Љиља је добила задатак да изабере илустратора и довела нам је Боба Живковића. Нас двојица смо се одмах „нашлu“ и уклопили. Тако је настала Мачка, прва сликовница из едиције Жапче, а затим и осталих двадесет сликовница о животињама из те серије.

Симеон Маринковић, интервју у недељнику „Време"

Читаоци су добро прихватили наше идеје, а свака наредна година рада била је све већи изазов да се то поверење задржи и круг читалаца прошири. С временом је „Креативни центар" постао највише награђивани издавач за децу у земљи, што говори о томе да су и стручњаци високо оценили наша издања, чиме се поносимо. И као кућа смо расли. Данас имамо близу педесет запослених и на стотине аутора с којима сарађујемо – то је заиста једна велика породица, у којој свака особа заузима важно место.

Менаџмент „Креативног центра"

Правимо књиге које бисмо волели да читају наша деца

Критеријум за прихватање рукописа или за избор стране књиге увек је исти – да ли бисмо ми волели да такву књигу поклонимо својој деци или својим пријатељима? Овакав селективан приступ тражи много истраживања, а пре свега окупљање најкреативнијих људи који стварају за децу.

Искрено верујемо да се књигама може подстаћи дечја креативност, па одатле и назив наше издавачке куће.

Љиљана Маринковић, интервју у дневним новинама „Блиц"

Кад не можемо да нађемо књигу која обрађује неку важну тему, често је поручујемо од аутора. Тако је било с нашим бестселерима, који су то постали и у много других земаља света – са едицијом "Шта све Ана зна" Симеона Маринковића и Душана Павлића и духовитим психолошким приручницима Јасминке Петровић и Боба Живковића. Изузетно нам је важно да имамо што више издања домаћих аутора јер на тај начин креирамо нешто ново и посебно. Срећни смо што су многа од тих издања нашла свој пут до читалаца широм света.

Издања „Креативног центра" издвајају се по изузетним илустрацијама

Књига за децу мора да буде привлачна, модерна, да има дух и топлину. Када смо пре тридесет година кренули с радом, илустраторска сцена је била веома мала – Боб Живковић је годинама био једини илустратор „Креативног центра" и до данас је за нас урадио преко стотину књига. Постепено су за њим долазили и други илустратори, а наша кућа помогла је да се многи млади илустратори развију. Током година добили смо мноштво награда за илустрацију, највише награда „Невен" у овој категорији. Печат визуелном идентитету куће данас даје Душан Павлић, познати илустратор и наш дугогодишњи ликовни уредник.

Дете ће увек и без грешке одабрати добру илустрацију. Родитељи ће пре погрешити него дете. Важно је једноставно пронаћи и спојити одговарајући илустраторов сензибилитет с будућом дечјом књигом. Добри уредници то умеју јер у себи чувају малу искру детета.

Душан Павлић, интервју у дневним новинама „Данас"

„Креативни центар" постао је синоним за добра едукативна издања и уџбенике

Образовањем се бавимо од наше прве књиге. Оно по чему се наша издања сигурно издвајају од других јесте промовисање учења са смислом и критичког мишљења, што су вештине неопходне за XXI век. Квалитет наших уџбеника потврђује чак седам европских награда за најбољи уџбеник које смо добили током година.

Волео бих да их школа стварно припреми за живот, да их научи како да стварају, како да комуницирају, како да очувају здравље и изграде срећу.

Симеон Маринковић, интервју на сајту „Зелена учионица"

Креативни центар иде у корак с новим технологијама, па однедавно издајемо и дигиталне уџбенике за основце. Није лако бити увек нов и другачији, али ако се око заједничке идеје окупе најкреативнији људи, све је могуће.

Како се бира права и занимљива књига за децу

Настојимо да бирамо необичне књиге, које померају границе и развијају дечју радозналост. Оне провоцирају истраживање, дијалог, отварају питања, воде вас сигурном руком кроз одрастање, образовање или родитељство. И зато на сваком сајму књига срећемо бројне читаоце који нам кажу како су у нашим књигама уживали и како су им много значиле. То се односи на све врсте књига – од сликовница за најмлађе, преко одабраних дела домаћих али и страних писаца која нас упознају с различитим културама, до истраживања наше културне баштине, историје и науке. 

Мото „Креативног центра" јесте „Од читања се расте"

Веома је важно то како се односимо према детету од почетка његовог развоја, односно од периода док је беба у стомаку, а затим и од првих дана по њеном рођењу. Ми смо у Креативном центру од самог почетка тимски и брижљиво радили на стварању серија сликовница и радних материјала за најмлађе користећи сазнања савремене науке. А пре него што бисмо штампали књигу, ми бисмо је у радним верзијама проверавали у непосредним контактима с родитељима и децом. И такву праксу негујемо до данас.

Славица Марковић, интервју на сајту „Детињарије"

Децу занимају књиге у којима могу да препознају свој живот и време у којем живе. Зато при избору наслова водимо рачуна о томе, а бавимо се и осетљивим темама. Пошто одрастање уопште није лако, прате га бројне сумње и запитаности. Имамо поверење у децу, водимо се увек стварним потребама деце и увек смо на њиховој страни.

Лична карта

  • „Креативни центар" је освојио седам награда Европског удружења издавача уџбеника.
  • „Креативни центар" је до сада освојио више од 100 домаћих и међународних награда, међу којима издвајамо чак 26 Награда „Невен", а два пута је проглашен издавачем године у Србији по избору Библиотеке града Београда и једном по избору жирија Међународног сајма књига у Београду. Писци и илустратори „Креативног центра" освојили су вероватно све домаће награде за дечју књигу.
  • Клуб књижара "Креативни центар" има више од 10000 чланова.
  • „Креативни центар" прати више од 120 000 људи на Фејсбуку и више од 30 000 пратилаца на Инстаграму.     

Корисни линкови

banka intesa