Књиге за децу

Љубав према књизи и писаној речи треба развијати код деце од најмлађег узраста. Читалачке навике које се стичу у породици остају дубоко укорењене за цео читав живот. Зато заједничко читање са децом треба да буде забава за све чланове породице.

 


Зашто су књиге за децу важне?

Уз прве књиге дете се сусреће са светом књижевности. Уз читање са родитељима дете добија прилику да учврсти везу са њима јер се заједничким читањем ствара посебна повезаност између родитеља и детета.

Веома је важно научити децу да читање не треба да представља обавезу већ време за уживање и разоноду. Деци треба показати да књига може бити најбољи човеков пријатељ. Тиме се у раној и посебно значајној фази развоја подстичу добре навике код деце које ће им много значити касније у животу. 

Читање помаже деци да развију језичке вештине, подстиче их на размишљање и проширује њихову свест о себи, другима и животу.

Поред тога што књиге за децу имају васпитну улогу, оне утичу и на богаћење речника, развој маште и креативности, убрзавају емотивни развој, стварају код детета осећај емпатије, али и навику да чита касније, у старијем узрасту. Осим што је извор забаве, читање је изузетно важно за ментално здравље, али и за едукацију. Што више буду читала, деца ће имати богатији и шири вокабулар.

Како да деца заволе читање?

Сваки сусрет са књигом код детета може развити љубав према књижевности и писаној речи. Дете се од најмлађег узраста угледа на родитеље и упија њихове обрасце понашања. Увести дете у свет читања једна је од најважнијих одлука коју родитељ може донети у одгајању детета.

Уколико родитељ детету још од најранијег узраста уведе читање као рутину сваке вечери пред спавање, када дете крене у школу и почне самостално да чита, читање му неће бити страно и самим тим ће више уживати у овој активности.

Иако је читање књига с децом радост сама по себи, важно је и то да одрасли умеју да читање преточе у продуктиван разговор. Због тога се још од првих сликовница родитељима нуде идеје за различита питања која могу постављати деци током читања.

Препоруке дечјих књига

Избор књиге за дете један је од кључних фактора да дете заволи књигу и читање. Пре свега, треба одабрати дечју књигу написану богатим речником и добрим стилом, са занимљивим ликовима који пролазе кроз узбудљиве авантуре и различита емотивна стања која дете може да разуме. Креативни центар нуди широк избор књига за децу.

За млађе читаоце постоји велики избор различитих сликовница, бајки, прича, песама, али и бојанки, књига са налепницама и игара које могу забавити дете овог узраста.

За децу старијег узраста, као што су тинејџери, важне су књиге на тему квалитетног провођења слободног времена или усвајања занимљивих нових информација. То су романи или различите едукативне књиге које се баве областима као што су психологија, математика, историја и друге научне дисциплине.

Едукативне књиге за децу

Едукативне књиге за децу имају улогу да заинтересују млађе читаоце за теме из различитих области. 

За децу која воле историју Креативни центар има у понуди различите књиге из области историје, уз које се деца упознају са различитим историјским периодима, догађајима и личностима на занимљив начин. 

За децу која воле да мозгају погодна су издања из области математике, као што су математичке мозгалице, игре меморије и друге. Многе књиге из области популарне психологије баве се различитим социјалним проблемима који могу да занимају једног тинејџера. 

У понуди Креативног центра су и друге едукативне књиге које омогућавају детету да кроз игру и забаву прошири своја знања о појединим научним областима.

Сликовнице за децу

Сликовнице су саставни део детињства и већина деце се сусретне с њима у веома раном узрасту. Убрзо након рођења деца долазе у додир с првим сликовницама.

Велике и привлачне илустрације, али и кратке и лако разумљиве приче које дете може лако да разуме, чине да прве сликовнице постану омиљена забава. Када родитељ чита малом детету сликовницу, уводи га у свет књиге и показује му важност читања.

Илустрације у књизи, као и сама прича, јесу добар начин да се започне разговор са дететом о прочитаном. Док родитељ разговара са дететом о причи током или након читања, дете се укључује у причу и њене догађаје и на тај начин се код њега развија осећај за разумевање прочитаног док му се истовремено богати речник.

Романи

Када дете овлада читалачким вештинама, добар роман је прави избор. Роман омогућава детету да из света реалности уђе у свет маште кроз различите приче.

Креативни центар у понуди има велики број романа за децу и за тинејџере. Дете може на основу својих интересовања бирати романе различите тематике.

Вежбанке

Ови радни материјали нуде бројне активности и вежбе за децу школског и предшколског узраста. Помоћу вежбанки деца овог узраста утврђују усвојене појмове из различитих области, увежбавају ново градиво и развијају истраживачки дух.

Вежбанке за децу нуде и различите врсте активности, међу којима су најпопуларније учење цртања и других ликовних активности, мозгалице, забавне активности погодне за квалитетно испуњавање слободног времена и многе друге.

Најбоље књиге домаћих аутора за децу

Креативни центар нуди романе и приче познатих домаћих писаца за децу, међу којима су Јасминка Петровић, Весна Алексић, Дејан Алексић, Драгана Младеновић, Ивана Нешић, Златко Васић, Весна Видојевић-Гајовић и други.

Едиција Креативног центра Пустоловине за предшколце настала је с идејом да деца упознају и заволе дела најбољих домаћих писаца. Ова едиција нуди више од 15 књига најпознатијих дечјих домаћих аутора – Бране Цветковића, Бранка Ћопића, Десанке Максимовић, Добрице Ерића, Бране Црнчевића, Арсена Диклића и других.

Књига као поклон за дете

Један од начина на који можемо подстаћи дете да учи јесте да му поклонимо књигу. Када дете добије књигу као поклон, пожелеће да завири у њу и открије о чему се у њој ради.

Код избора књиге као поклона за дете у обзир треба узети узраст детета и његова интересовања и у складу с тим одабрати тип књиге који ће му бити интересантан – за најмлађе читаоце одличан поклон су музичке књиге, најразличитије врсте интерактивних књига попут преклапалица или оних с прозорчићима.

Предшколци ће уживати у сликовницама или вежбанкама, док се за млађе основце препоручују краћи романи и збирке прича, занимљиве књиге мозгалица, као и вицеви за децу.

Добар поклон за тинејџера може бити неки од приручника који говоре о одрастању или неки од узбудљивих романа из едиција Мој свет или Транзит.

Корисни линкови

banka intesa