Наука за децу

Деца имају природну склоност да истражују свет око себе, а родитељи желе да прате интересовања своје деце. Када је у питању ширење знања код деце, књиге које говоре о науци и књиге експеримената могу бити прави избор за упознавање света који нас окружује.

Деца су природно радознала, постављају бројна питања о свету око себе желећи да сазнају зашто се нешто дешава и поседују нагон да истраже како ствари у природи функционишу. Треба искористити њихову урођену радозналост и каналисати њихов ентузијазам за научна открића у што ранијем узрасту.

Постоји много разлога због којих је научно образовање важно у раном детињству и зашто децу треба упознати с науком у најранијем узрасту. Књиге из области популарне науке одличан су начин да се малом детету приближи свет науке.


Значај књига из области науке за децу

Наука се заснива на радозналости – а када деца теже да сазнају више о свету око себе, наука је та која им даје одговоре неопходне за боље разумевање многих појава у њиховом окружењу.

Наука помаже деци да развију кључне животне вештине, укључујући способност комуникације, да остану организована и фокусирана, па чак и да формирају сопствено мишљење засновано на посматрању. Наука такође помаже деци да развију своја чула и свеукупну свест. Деца су ученици, а свет око њих пружа толико природних могућности за учење, па никада не смемо потцењивати моћ учења кроз игру.

Наука за предшколце

Оно што дете научи у раном периоду може утицати на његова каснија животна интересовања. Истраживања спроведена међу студентима показала су да су они почели да развијају интересовање за науку, технологију, инжењерство и математику још у предшколском узрасту. Добро познавање ових тема пружа велике могућности за будућу каријеру.

Васпитачи имају огроман утицај на обликовање мисли и мишљења код деце предшколског узраста. Истраживања показују да већина деце формира мишљење (било позитивно или негативно) о науци до седме године, дакле, још у вртићу.

Предшколцима могу бити занимљиве књиге експеримената, попут књиге Послушно јаје и други огледи за децу, као и књиге из едиције Сазнај и пробај које упознају децу с основним законитостима појединих наука и мноштвом занимљивости у вези с њима. Ове књиге садрже и посебне вежбе уз помоћ којих деца сама могу открити и научити нешто више из датих области.

Наука за основце

Међу бројним насловима Креативног центра који популаришу науку за основце збирке занимљивих научних огледа заузимају посебно место. Ови експерименти помоћи ће деци да на практичним примерима усвоје знања из физике, хемије, биологије и других сродних области, а знања која се стекну на тај начин постаће трајна и употребљива.

Занимљиви експерименти за децу

Едиција 50 експеримената подељена је у четири књиге које усмеравају младог читаоца ка истраживању природе, микросвета, хемије и живог света, подстичући га да открива тајне света и сазнаје нешто више о њима.

Саставни део сваке књиге представљају експерименти. Изводећи експерименте, дете може да се увери у особености неких научних појава. Експерименти су конципирани тако да при њиховом извођењу дете јасно може да уочи везу између резултата експеримента и сличних појава у свакодневном животу.

Мали кућни огледи

Мали кућни огледи су научни експерименти које деца безбедно могу извести сама или уз малу помоћ одраслих. Током рада ће се забавити и истовремено упознати са основним законитостима природних наука. Како би учинили да заједничке активности са децом буду што садржајније и занимљивије, родитељи могу искористити слободно време тако што ће са децом извести понеки научни оглед.

Шта је добра научно-популарна књига

Није довољно да писац научно-популарне књиге буде стручњак који добро познаје своју област. Веома је важно да познаје и своје будуће читаоце, односно да је свестан начина на који деца доживљавају и разумеју природне појаве.

Добра научно-популарна књига требало би да узме у обзир свакодневна искуства детета одређеног узраста у да их доведе у везу са мрежом научних појмова које обрађује. На тај начин деца усвајају нова знања и повезују их са оним што већ знају.

Корисни линкови

banka intesa