Књиге за вежбање читања

Прво читалачко искуство је веома важно јер од њега зависи каснији однос према писаној речи. За почетак – важно је да одрасли читају. Ако дете види родитеље да читају, радије ће и само узети књигу у руке.


Самостално читање није лако

Већ од треће године деца с пажњом могу да слушају док им одрасли читају и да уживају у причама и песмама. Meђутим, када дође време за самостално читање, то не иде увек лако.

Пошто им је лакше да слушају друге него да сама читају, многа деца одлажу отпочињање самосталног читања иако су научила сва слова. Родитељи треба да буду стрпљиви и да знају како да заинтересују своје малишане да започну дружење с јунацима из света књига.

Како подстаћи дете да само чита

Како бисте подстакли дете да самостално чита, бирајте књиге које одговарају његовом узрасту и интересовањима, књиге које су лепо илустроване и јасно и занимљиво написане.

Теме у књигама за вежбање читања треба да буду блиске и разумљиве деци. Деца посебно воле духовито написане књиге. Пожељно је да се на свакој страни налази понека илустрација, како се дете не би обесхрабрило због дужине текста.

Слова у књизи треба да буду крупна и читка. Већи фонт и проред олакшавају малим читаоцима да савладају ову вештину. Такође је добро да књига има више краћих поглавља јер се код деце тако ствара осећај да брже напредују са читањем.

Ако процените да дете још није спремно за самостално читање, можете се послужити малим триком: прочитајте детету прво поглавље и заинтересујте га за причу, па му онда реците да настави сâмо ако га занима шта ће даље бити. Такође, можете се са дететом договорити да ви њему прочитате једно поглавље, а онда оно вама наредно.

Књиге за подстицање читалачког самопоуздања

Креативни центар води рачуна о читаоцима почетницима – веома важној и осетљивој групи читалаца – тако што пажљиво обликује књиге намењене том узрасту. Серијали о Каубоју Кости, Принцези Софији, Гусару Добрици, Господину Оливеру, као и едиције Од читања се расте и Шампиони у читању, прави су избор за дете које је савладало слова и спремно је да се упусти у своје прве самосталне читалачке авантуре.

Све књиге Креативног центра намењене деци која почињу самостално да читају имају текст невеликог обима, испуњен хумором, неизвесношћу, неочекиваним и забавним обртима. Такве приче, уз бројне илустрације, учиниће да први кораци у читању буду неоптерећујући и узбудљиви.

Од читања се расте

Књига Од читања се расте прва је у низу наслова који чине истоимену едицију намењену млађим основцима и свим читаоцима почетницима. Написана је у форми кратког романа и технички уређена тако да има већи фонт и проред, што олакшава читање и подстиче развој читалачког самопоуздања код деце.

Посебна вредност ове књиге је у томе што указује родитељима на један од начина на које могу мотивисати децу да савладају вештину читања и развију љубав према књизи. Такође, ова књига истиче значај правилне мотивације и код деце која су кренула у школу.

Књига Од читања се расте налази се у избору лектире за трећи разред основне школе.

Каква треба да буде добра књига за читаоца почетника

„Добра књига за читаоца-почетника мора бити увјерљива, искрена, забавна, племенита. Не смије потцијенити дијете, не смије бити само причам ти причу, него понудити нешто важно за шта ће се читалац-почетник ухватити и од чега ће остати нешто позитивно у његовој души. Ако буде тако, читалац ће потражити још неку књигу, па још једну, и неће се више никада у животу лишавати вриједности које само добра књига може понудити“, истиче аутор Ивица Вања Рорић који је написао књигу Доживљаји миша Шиша, намењену управо почетницима у читању.

Корисни линкови

banka intesa