Народна књижевност за децу

Свет народне књижевности враћа читаоца у нека давна, стара времена или их води у измишљене светове који су приказани тако да и данас делују готово стварно.

Књиге из области народне књижевности упознају читаоце са занимљивим личностима и догађајима, чувају сећање на митологију, историју, истичу културу и мудрост српског народа.


Значај народне књижевности за децу

Народну или усмену књижевност чине приче, песме и народне умотворине које су стварали непознати али талентовани људи. Њихово умеће и умотворине преносиле су се усмено, с колена на колено, а првобитни облик приче или песме често је мењао своју форму и садржину јер је свако од преносилаца током причања или певања додавао или изостављао неке делове.

Творци народних књижевних дела нису имали образовање стечено кроз школу, већ су стицали знање богатим животним искуством. Наше народне умотворине сачуване су захваљујући Вуку Караџићу, који их је сакупио, средио, забележио и тако сачувао од заборава.

Народна књижевност је настала и развијала се као велика народна школа за живот, за све узрасте. Широки су њени садржаји. Има у њој филозофије, етике, психологије, граматике, логике, естетике и других наука.

За све узрасте, од рођења до старости, има у овој великој школи животно важних садржаја. Због тога народна књижевност треба да буде у основи сваког образовног система. Као што дрво не може бити без корена, тако ни образован човек не може бити без познавања своје народне књижевности. Ту су његови корени.

Зашто је важно читати народну књижевност деци

У раном узрасту деца веома позитивно реагују на народне песме и приче. За њих је то првенствено задовољство, али не треба заборавити и да све врсте народне књижевности подстичу опажање, обогаћују речник и утичу на развој интелекта. Стога би читање овог вида литературе у породици требало да буде редовна активност од које ће дете имати вишеструке користи.

Како би се детету приближио значај народне књижевности и како би се оно упознало са коренима српске књижевности, треба га упознати са овом врстом књижевности још у раном узрасту. Народне умотворине увешће дете у чудесан свет пун митолошких личности и фантастичних бића и прожет најлепшим одликама нашег језика.

Народну књижевност деца доживљавају као штиво које ће их разонодити и поучити. С обзиром да данас високи језички стандарди нису приоритет медијима, најмлађи основци готово да више и немају где да чују лепоте српског језика. Зато су књиге из народне књижевности за децу од великог значаја.

Едиција Пустоловине за основце

Књиге из едиције Пустоловине за основце обухватају избор најлепших домаћих књижевних дела, међу којима се налазе и одабрана дела из српске народне књижевности.

У њима се путује кроз историју и разне крајеве наше земље, сусрећу се занимљиве личности и догађаји, на сликовит начин се упознају култура и мудрост нашег народа и откривају лепота и богатство народног језика.

Српске народне умотворине

Књига Српске народне умотворине скуп је народних мудрости које су настајале вековима. Ове умотворине преточене су у бројне облике: пословице, питалице, загонетке, изреке, поређења, заклетве, брзалице, разбрајалице и др. 

Књига садржи избор највреднијих народних умотворина и најлепших мисли о српским народним умотворинама.

Српске народне песме

Српске народне лирске песме и Српске народне јуначке песме савременим читаоцима на занимљив начин приближавају вредности српске народне лирике и епике.

Песме прате објашњења бројних симбола оличених у бићима, предметима и појавама о којима се у овим песмама говори, илустрације историјских личности, објашњења непознатих појмова и архаичних речи, описи обреда и обичаја при којима су неке песме извођене, а ту су и друге занимљивости везане за садржај ових песама.

Српске народне бајке и Српске народне приповетке

Међу најпопуларнијим издањима из ове едиције су књиге Српске народне бајке и Српске народне приповетке. Раскошно илустроване књиге доносе читаоцима народне бајке и приповетке у оном облику у ком их је забележио Вук Караџић. 

За разлику од других издања, ове књиге садрже и нешто сасвим ново: фотографије и цртеже грађевина, предмета и митолошких бића који се у бајкама и приповеткама помињу, као и објашњења многих мање познатих речи и израза.

Корисни линкови

banka intesa