Интерактивне књиге за децу

Интерактивне књиге код деце развијају креативност и логичко мишљење, подстичу машту, развијају истраживачки дух и способност довођења слика и речи у међусобну везу.

Уз интерактивну књигу дете учествује у причи коју чита јер треба да предузме различите активности, као што су: отварање прозорчића, преклапање страница, окретање точкића, повлачење дела странице итд.


Зашто су интерактивне књиге за децу важне?

Сликовнице и друга интерактивна издања за децу најбољи су начин на који дете може да се упозна са светом књига и новим појмовима.

Родитељ и дете би требало да најпре заједно листају књиге и гледају илустрације. Функционалне и подстицајне илустрације помажу нам да детету прикажемо доживљај читања књиге као нешто што је забавно и узбудљиво.

Књиге за најмлађе често садрже бројне интерактивне елементе, па се могу сматрати и књигом и играчком. Идеалне су за развијање позитивног односа према књизи, као и за учење и усвајање првих појмова.

Књиге с прозорчићима

У картонским сликовницама намењеним најмлађим читаоцима одговори на разна питања крију се испод прозорчића које треба отворити.

Прва књига с прозорчићима на свету била је сликовница Где је Жућа?, енглеског писца и илустратора Ерика Хила, који је ову причу креирао за свог сина. Хил је сликовници додао преклопе испод којих су се налазили цртежи, уз помоћ којих је његов син откривао где се сакрио главни јунак Жућа.

Након ове књиге, која је објављена и у издању Креативног центра, уследио је цео серијал књига о Жући, које су такође одличан избор за најмлађе читаоце. Међу њима се налазе и веома популарна издања Жућа. Велика кутија пуна малих књига и Све о Жући, у облику куце Жуће.

Отвори прозорчић

За љубитеље књига с прозорчићима препоручујемо едицију за најмлађе Отвори прозорчић. Прозорчићи који се отварају претварају сликовнице у интересантне играчке, а једноставан текст и топле илустрације позивају мале читаоце да започну игру.

Књига Маме, тате и младунци на забаван начин учи најмлађе читаоце како се зову животиње и њихови младунци. Уз помоћ сликовнице Моја осећања деца откривају како се називају осећања која их обузимају у различитим ситуацијама и шта могу да ураде да би се осећали боље. Сликовница Шта је горе, а шта доле открива важне појмове и омогућава деци да уоче односе у простору (напред – позади, пуно – празно, далеко – близу, плитко – дубоко и друге).

Тигрић Тиги

У популарној едицији Отвори прозорчић! објављене су четири картонске сликовнице у којима ће се најмлађи читаоци упознати с јунаком Тигрићем Тигијем.

Отварањем прозорчића иза којих се крију одговори најмлађи читаоци ће, уз Тигијеву помоћ, на забаван и подстицајан начин стећи добре навике, научиће да именују животиње и сазнаће многе занимљивости.

На основу авантура Тигрића Тигија и његових другара настао је кратак анимирани филм Тиги путује.

Едиција Мали истраживачи

Едиција интерактивних енциклопедија за децу Мали истраживачи намењена је деци предшколског узраста која желе да сазнају занимљиве детаље из различитих области: од тога шта је свемир, преко упознавања животињског света, диносауруса, људског тела, до тога шта се дешава у болници, на градилишту, у прашуми итд..

Издања из ове едиције садрже прозорчиће иза којих се крију интересантне чињенице из којих ће деца много научити о свету који их окружује.

Интерактивни елементи у књигама

Поред књига с прозорчићима, деци су занимљиве интерактивне књиге с најразличитијим интерактивним елементима. Књиге-расклапалице садрже занимљиве новогодишње сцене, призоре из баште и сцене из џунгле, које се окретањем страница расклапају пред малим читаоцима. Књига Круг око света садржи точкиће које деца окрећу и задају себи задатке шта треба пронаћи на слици. У књигама из едиције Три у једној извлачењем прореза од једне странице добијају се три!

Књиге-преклапалице Чему служи ноша и Зашто перемо зубе иза својих преклопа крију савете за најмлађе читаоце. У књигама У океану и У џунгли, из серијала Чудесне животиње, окретањем страница животиње мењају свој изглед.

Међу најпопуларнијим интерактивним књигама за децу налази се књига Петсон и Финдус праве ауто, у којој се на свакој страни налазе изненађења за читаоце – прозорчићи који се отварају, делови који се мрдају, окрећу, извлаче итд.

Књиге преклапалице – Шта све Ана зна

Овај занимљив серијал преклапалица преведен је на више од десет језика. Девојчица Ана Лукић, радознала и непосредна, брзо је постала омиљена јунакиња серијала књига под називом Шта све Ана зна. Стране које се преклапају и цртежи иза њих претварају сликовницу у занимљиву играчку.

У овом серијалу до сада је објављено 13 издања, међу којима су Лепо понашање, У кући, Добри савети, Другарство, У вртићу и друге, а после великог успеха серијала о Ани настао је нови серијал од четири књиге под називом Ана и Филип истражују, намењен предшколцима и млађим основцима.

Корисни линкови

banka intesa