Мозгалице за децу

Постоје различити начини на које се могу подстицати развој интелигенције и логичког размишљања код деце. Један од њих су мозгалице – различите активности, вежбе, задаци и игрице којима се стимулишу мождане активности и подстиче развој интелигенције. Захваљујући развијеним интелектуалним вештинама, деца лакше и брже уче, усвајају нова знања, успешније и брже решавају проблеме.


Значај мозгалица за децу

Деца од најранијег узраста уче и временом развијају своје интелектуалне способности. Све вештине које мозак користи за размишљање, учење, закључивање, читање, памћење и др. називамо когнитивним способностима. Оне се постепено развијају, па је могуће у извесној мери утицати на њихов развој. Разноврсним задацима и играма могуће је подстицати дете да што боље искористи своје потенцијале. Добар начин да се то постигне јесу мозгалице.

Вештине које се стекну решавањем мозгалица припремиће дете за оно што га касније очекује у току школовања. Мозгалице су савршен пример учења кроз игру. Подстичу размишљање, развијају когнитивне способности детета, вештину повезивања итд. Поред тога, дете решавањем мозгалица побољшава концентрацију, развија перцепцију, логичко и аналитичко мишљење, вежба памћење, усавршава координацију, развија самопоуздање, учи како да реши проблем и др.

Деца могу решавати мозгалице самостално, заједно с родитељима, у пару или у групи. Решавањем мозгалица у друштву развијају се и вербалне способности детета, усавршавају се вештине комуникације, али се такође развија и такмичарски дух. Предност мозгалица је и у томе што су веома забавне и привлачне деци млађег узраста.

Математичке и логичке мозгалице

Решавање математичких мозгалица код деце подстиче вештину решавања математичких проблема и развој логичког размишљања. Оне служе да децу на забаван начин упознају са математиком.

Међу математичким мозгалицама у издању Креативног центра издваја се књига Математичка вртешка аутора Мирка Дејића, намењена деци предшколског узраста. Активности које ова књига садржи доприносе да се код деце правилно, корак по корак, развијају математички појмови. Ова књига је корисна као добра припрема за полазак у школу.

Имате ли кефало? је серијал књига намењен свима онима који су радознали и упорни и који воле изазове и решавање математичких и логичких проблема. Аутор књиге је професор Шимон А. Ђармати, чији је серијал остварио велики успех деведесетих година. Због тога је Креативни центар одлучио да ове јединствене задатке, намењене свим узрастима, објави у новом, осавремењеном издању, са илустрацијама младог илустратора Луке Дејановића.

100 логичких мозгалица је књига пуна игара које стављају на пробу способност логичког размишљања. Намењена је деци старијој од девет година. Код логичких мозгалица изазов је у томе да читалац открије шта треба да уради, за разлику од других мозгалица, где је изазов у томе да читалац уради оно што му се каже. На почетку књиге дато је неколико корисних и практичних савета за успешније решавање задатака.

Радне свеске Квиз за децу и Судоку за генијалце предшколцима и млађим основцима пружају прилику да кроз игру размрдају своје вијуге.

Лавиринти, повезивање појмова, математичке и геометријске мозгалице само су неки од задатака који се налазе у занимљивој радној свесци Квиз за децу, уз коју ће се предшколци и млађи основци забавити и много тога научити. На крају књиге налазе се решења свих задатака.

У књизи Судоку за генијалце предшколце и млађе основце очекује узбудљив тренинг за мозак! Научиће како се решава судоку, феноменална игра за све узрасте која изискује размишљање три-четири корака унапред и добру концентрацију. Поред тога, забавиће се цртањем и бојењем необичних мандала. Сваки задатак праћен је решењима.

Детективске мозгалице

После великог успеха књиге Загонетке на свим спратовима уследио је наставак – још једно издање веома специфичне форме Загонетке на свим спратовима 2 – 13 мистериозних злочина.

Ове занимљиве књиге садрже бројне детективске мозгалице којима ће се нарочито обрадовати млађи основци, као и сви љубитељи мистерија.

За решавање сваког случаја у овим књигама посебно је важно пажљиво осмотрити место злочина, а то је могуће захваљујући томе што читалац пресавијањем страница мења изглед места злочина током истраге.

Књиге за децу о шаху

Шах нас учи нас како да решавамо проблеме, јачамо логику и исправљамо грешке у ходу, како да будемо стратези, да размишљамо шире и корак унапред. Креативни центар објавио је две књиге о шаху намењене свима онима који желе да савладају ову занимљиву игру.

Моја прва књига о шаху је илустровани приручник намењен предшколцима и млађим основцима. У њему ће читаоци пронаћи све информације о томе како се игра шах, упознаће шаховско поље, фигуре и њихово кретање, правила напада и одбране. Научиће како да започну партију и сазнаће нешто више о томе шта су шах и шах-мат и како их избећи и доћи до победе.

Приручник Комплетна књига о шаху погодан је за почетнике свих година, али и све оне који желе да унапреде своју игру. У овој књизи детаљно се описује начин на који се игра шах, представљају се фазе те игре, објашњава како се поставља табла и које су карактеристике сваке од шест шаховских фигура.

Корисни линкови

banka intesa