Песме за децу

Поезија подстиче љубав према језику, што утиче на развијање писмености код деце. Песме помажу деци да разумеју себе и друге јер негују код читалаца квалитете као што су саосећање и емпатија. Кроз читање песама деца уче како да на прави начин изразе своје емоције и како да се носе са емоционално изазовним ситуацијама.


Зашто деци треба читати песме

Дечје песме обухватају суштину детињства: забаву, смех, наду и радозналост у истраживању дечјег света. Додир с поезијом у раном узрасту омогућава да се код деце изгради вештина читања и подстакне љубав према поезији. Деца ће кроз читање поезије учити нове речи, вежбаће читање наглас и сусретаће се са римама. Дечје песме чине читање забавним, што ће временом створити страст према писаној речи, рецитовању и усменом излагању.

Када читате свом детету, радите нешто веома значајно, а свака врста књижевности поседује специфичне карактеристике које ће имати важну функцију у развоју детета.

Предности поезије за децу

Стручњаци сматрају да је од великог значаја да деца од најранијег узраста, па и касније, слушају језик који се користи у песмама, из тог разлога што необичне речи и језички обрасци садржани у песмама за децу помажу у богаћењу речника. Ритам, стална понављања и риме такође помажу у развоју вештина фонолошке свести, које ће детету касније бити потребне приликом савладавања читања. Постоји много предности које поезија детету може донети.

Поезија омогућава детету да развије вештине потребне за размишљање о стиховима у песми. Ако је дете млађе, можда неће сасвим разумети шта чита, али ће док чита наглас сигурно искусити моћ звукова и ритма у песмама.

Поезија ће помоћи детету да боље овлада језиком на којем је песма написана. Помоћи ће му у склапању реченица, што је веома битна вештина у комуникацији.

Које песме читати детету и како

Задатак родитеља јесте да направи добар одабир, то јест, да пронађе песме које одговарају узрасту детета и његовом тренутном интересовању. Сувише тешке или апстрактне песме могле би дете одбити од читања, али не треба бирати ни оне које су сувише једноставне јер неће оставити довољан утисак.

Деца воле кад се у песмама стихови понављају. Одабране песме треба да буду разноврсне, како оне које се римују, тако и оне без риме. Такође, не треба избегавати архаизме или непознате речи, већ их искористити као повод да се нове речи науче.

Родитељи неретко верују да је тајна доброг читања у глуми. Међутим, то није увек потребно. Када изаберете песму, треба је прочитати нормалним гласом трудећи се да пратите ритам. То ће бити довољно да се детету задржи пажња. Могуће је да ће након читања дете спонтано и без подстицаја рећи своје утиске или тражити поновно читање.

Читање поезије ослободиће дете да користи нове речи и језичке конструкције. Посебан значај има хорско читање или рецитовање поезије, чиме се развија осећај за ритам и поспешује учење читања. Осим тога, добра поезија често је повод за разговор и размену искустава, а управо то помаже детету да одреди своју перспективу у различитим животним ситуацијама.

Препоруке књига песама за децу

Ако сте у потрази за топлим, нежним и радосним песмама за децу, подсећамо вас на три збирке песама Добрице Ерића: Наша гошћа година, која је освојила Награду Невен за илустрацију 2019. године; Благо воћа и поврћа, збирку песама чији су главни јунаци јагода, боранија, јечам, сунцокрети, рибизле, купине, лешник и многи други; Прича из мрављег света, о љубави мравца и ћерке чувара мравље воденице.

Ту су и збирке песама Симеона Маринковића: На крилима радости, Где зека пије воду?, Не плашим се више! и др.

Песме за децу – едиција Пустоловине

Са идејом да деца упознају и заволе дела најбољих домаћих писаца настала је едиција Креативног центра Пустоловине за предшколце, која у више од 15 књига доноси читаоцима чувене дечје песме Бранка Ћопића, Десанке Максимовић, Добрице Ерића, Бране Црнчевића и других значајних домаћих аутора. 

Једна од посебности ове едиције је и у томе што се на страницама свих књига налазе објашњења речи које деца досад можда нису чула, што олакшава читање и покреће разговор и дружење између деце и родитеља.

У Пустоловном додатку, који се налази на крају сваке књиге из едиције Пустоловине, деца ће сазнати какви су били писци кад су били деца, шта су још занимљиво написали, а имаће прилике и да одговоре на занимљива питања, смисле наставак приче или нешто нацртају.

Корисни линкови

banka intesa