Историја и митови за децу

 

Добра историјска књига је као времеплов. Подучавање деце о историји на популаран начин изазваће у њима узбуђење и помоћи ће им да повуку паралеле са садашњим временом.

Велики број деце мисли да је историја само листа сувопарних, небитних, неповезаних чињеница и датума које треба запамтити и који немају никакве везе са њиховим животима. Али прошлост није нешто што је далеко и страно. Прошлост говори о томе чиме су се људи некада хранили, како су се одевали, како су причали, у шта су веровали, шта се дешавало око њих, а и њима самима.
Зашто су историјске књиге значајне за децу

Деца данас имају веома високе стандарде када је реч о садржају књиге која им се нуди. Да би се заинтересовала за читање и учење, неопходно је да се деци приближе опште чињенице на занимљив и њима близак начин.

Значај историје за децу је вишеструк. Приче о догађајима из прошлости, из разних временских периода, изазивају код читалаца уживање, али су корисне и као штиво из ког се може много научити о конкретном историјском периоду.

Такође, историја за децу и митови су одличан начин да се деца упознају с различитим деловима света, историјским догађајима и историјским епохама.

Едиција Овако се живело

Едиција Овако се живело Креативног центра говори о свакодневном животу људи у прошлости, од праисторије до данашњих дана, на подручју средишњег Балкана, на којем се током времена уобличавала модерна Србија. Текстови врсних стручњака, раскошне илустрације, благо музејских збирки и архива, као и резултати археолошких истраживања, откривају узбудљиву прошлост, пуну нових и непознатих детаља.

Из ове едиције могу се издвојити књиге: Сингидунум, Лепенски Вир, Винча, Земун (17171934),  Српски манастири у средњем веку, Београд у доба кнеза Милоша Обреновића и многе друге.

Историјске књиге за основце

Историја за децу води нас на путовање кроз време, у давну прошлост када је стварано културно наслеђе целог света. Из таквих књига се може сазнати много тога – када су владали фараони, зашто су започињали ратови и како су вођени, којим путевима су се селили народи тражећи сигурно место за живот, ко је и када откривао нове светове итд.

Неке од тих књига говоре о прошлости из сасвим другог угла и показују како су настајале идеје и мењале се навике људи. Овакве књиге неопходне су за дете да би разумело садашњост и креирање будућности.

Међу историјским књигама за основце издвајамо издања Ми и наша историја, које је писано у првом лицу и омогућава читаоцу да буде саставни део човечанства сваке историјске епохе. Препоручујемо и књигуМи незаустављиви. Како смо освојили свет, коју је за децу написао чувени историчар Јувал Ноа Харари.

Едиција Изабери авантуру

У оквиру историје за децу издвајамо и књиге из едиције Изабери авантуру, у којима дете само одлучује о току своје историјске пустоловине.

Витешка авантура с деспотом Стефаном је прича о средњовековној Србији. Сирмијумска авантура описује догодовштине дечака и девојчице који су се на магичан начин нашли у старом римском граду Сирмијуму.

Митови за децу

Издање Илустроване приче из грчке митологије садржи шест познатих митова, први пут испричаних пре више хиљада година у старој Грчкој а сада посебно припремљених за млађе читаоце, оне који тек овладавају вештином праћења приче, као и за оне који су спремни за прво самостално читање.

Књига БОГОВИ: 40 грчких богова и јунака не садржи митове у форми прича, али ће уз помоћ ње читаоци сазнати све о 40 богова и богиња, јунака и јунакиња грчке митологије. Уз сваки митски лик наведени су његови преци и потомци, савезници и непријатељи, особине и кључни догађаји у којима је учествовао.

Ризница митова породице Браунстон

За најмлађе читаоце припремили смо занимљив серијал сликовница Ризница митова породице Браунстон. Ове приче садрже различите елементе из нордијске или египатске митологије. 

Аутор ових прича познатим митовима додаје своју интерпретацију и стваралачки печат, што их чини одличним полазиштем за упознавање деце с митовима из различитих култура, уз узбудљиве авантуре главних јунака.Корисни линкови

banka intesa