Интерактивне књиге за бебе

Књиге за децу најмлађег узраста често садрже и интерактивне елементе, па се могу сматрати и књигом и играчком. Интерактивне књиге за бебе су све оне књиге које позивају бебу да се игра!

Деца воле такве књиге јер се укључују у причу која им се чита – могу да додирну руком различите текстуре на страницама, да играју уз мелодије из звучних књига за бебе, да отварају различите прозорчиће и откривају шта се налази испод њих или да повлаче картонске делове како би открили шта се крије иза њих.

Најмлађим читаоцима ова врста интеракције је посебно занимљива јер се књига на овај начин претвара у играчку, што је веома важно за децу овог узраста. Играњем са интерактивним књигама код деце се развијају креативност и логичко мишљење.


Значај интерактивних књига за бебе

Интерактивне књиге за бебе упознају малишане с првим речима, подстичу машту, развијају истраживачки дух и способност довођења слика и појмова у међусобну везу. 

Једноставан текст и топле илустрације прилагођене су деци у узрасту до две године, а прозорчићи који се отварају претварају картонску сликовницу у занимљиву играчку. Питања упућују децу на посматрање, запажање, размишљање и закључивање, што помаже развоју маште и интелигенције.

Конципиране као комбинација књиге и играчке интерактивне књиге за бебе идеалне су за развијање почетног позитивног односа према књизи код најмлађих читалаца.

Књиге са прозорчићима

Међу књигама с прозорчићима који се отварају из едиције Отвори прозорчић јесте и веома популарна сликовница Где је Жућа?, енглеског писца и илустратора Ерика Хила, који је ову причу смислио за свог сина. Симпатични мали пас Жућа јунак је прве књиге с прозорчићима на свету, која је настала пре више од 40 година а до данас је преведена на преко 60 језика и продата у више од 60 милиона примерака.

После ове књиге уследила су бројна интерактивна издања за бебе у којима је Жућа главни лик. Међу издањима различитих формата истичу се интерактивна књига за бебе Жућа. Велика кутија пуна малих књига, која садржи девет малих књига о девет различитих тема, као и интерактивна картонска сликовница Све о Жући, у облику куце Жуће.

Веома су популарне интерактивне књиге за бебе о Тигрићу Тигију, у којима овај јунак, отварајући картонске прозорчиће у књигама, учи прве појмове везане за возила, храну, играчке и успаваљивање. Бебе воле и сликовнице преклапалице које им помажу да науче како се перу зуби и како се користи ноша – Зашто перемо зубе? и Чему служи ноша?

Звучне књиге за бебе

Међу интерактивне књиге за бебе спадају и звучне књиге за бебе и звучне књиге за децу, јер позивају дете на интеракцију – притиском прста на означене кружиће у књигама мали читаоци се упознају с богатством звукова различитих инструмената, уз занимљиву причу и веселе илустрације.

Књиге за купање и мекане књиге за бебе

Књиге којима дете може да се игра и на тај начин учи о свету око себе јесу и књиге за купање, као и мекане књиге за бебе. И једна и друга врста су намењене бебама и идеалне су за стварање позитивног односа према књизи.

Корисни линкови

banka intesa