Књиге о васпитавању деце

Књиге о васпитавању деце пружају веома значајне смернице родитељима на путу родитељства и васпитања. Водичи за родитеље баве се различитим периодима дечјег развоја (углавном од рођења до тинејџерског доба) и различитим методама у васпитању.

Садрже и бројне савете који се односе на кризне ситуације кроз које пролазе многи родитељи, а са којима је важно успешно се изборити.

Постоји много књига о родитељству, али ниједна не може у потпуности припремити родитеље за оно што их очекује.


Књиге о бебама

Након порођаја и доласка бебе новопечени родитељи имају велики број дилема када је у питању брига о новорођенчету. Актуелна тема у том периоду је прилагођавање на прву годину материнства, које са собом носи многе потешкоће, попут оних са дојењем, спавањем или привикавањем на нову родитељску улогу.

Свим новопеченим родитељима препоручујемо издања Прва година у џепу и Шта да очекујете у првој години. Проблемима спавања код деце бави се приручник психолога Невене Ловринчевић Научите дете да спава, док мајкама које доје препоручујемо приручник Пут ка успешном дојењу.

Књиге о развоју деце

Ови водичи на разумљив начин пружају важне информације о дететовом развоју, на основу сазнања из антропологије, дечје и развојне психологије и педијатрије. Садрже преглед основних прекретница у менталном и физичком развоју детета. Описују развојне потребе деце и дају корисне и употребљиве информације за сваки узраст, од рођења до тинејџерског доба, као и путоказе за уочавање проблема и њихово решавање.

Издања попут Развојне мапе и књиге У корак с развојем омогућавају родитељима да боље разумеју шта могу очекивати од детета у одређеном узрасту, и истовремено их охрабрују поручујући им да на путу васпитања нису сами.

Приручници о родитељству

Приручници за родитеље садрже савете за напредовање на васпитном путу, за добро функционисање родитеља са дететом и кључеве за разумевање конкретних проблема у васпитању деце. Ове књиге права су подршка родитељима јер садрже делотворне методе уз чију помоћ деца могу постати послушнија, самосталнија, обзирнија.

Поред тога, указују на то да у родитељству постоје различити приступи од којих неки могу изазвати велике проблеме у емоционалном и социјалном развоју детета.

У приручницима Креативног центра намењеним родитељима обрађене су бројне теме: изражавање љутње на правилан начин (Научите да се љутите), питање дисциплиновања деце (Дисциплина без батина), специфичне теме као што су стрес након превремено рођеног детета (Од мрвице до звезде), вантелесна оплодња, усвајање, (Тежим путем до родитељства), развод (Како разговарати с децом о разводу) или припрема за полазак у школу (Мама и тата полазе у школу) и др.

Приручник Љуби ме много! чест је избор савремених родитеља јер заступа тезу да васпитавање засновано на спонтаности не мора бити погрешан избор, као што то сматрају заговорници васпитања заснованог на строгим правилима.

Методе васпитања

Књиге о родитељству помажу родитељима да пронађу права решења у одређеним ситуацијама и да унапреде свој однос са дететом. Такође, пружају подршку у одржавању квалитетног и функционалног односа с дететом у млађем или старијем тинејџерском узрасту, уз бројне савете како избећи непотребне сукобе и побољшати комуникацију.

Књиге Креативног центра о родитељству представљају читаоцима различите методе васпитања популарне међу савременим родитељима. Аутори ових књига описују различите васпитне методе у којима се користе разноврсни приступи, као што су: ослањање на љубав и сопствене инстинкте, одгајање деце без родних стереотипа, инсистирање да деца одмах послушају када им се каже да нешто ураде итд. Књиге садрже корисне информације о једноставним и успешним техникама дисциплиновања деце, као и бројне примере и истините приче родитеља.

Баве се основним стратегијама за стварање мирнијег, лакшег и срећнијег породичног живота. Ове стратегије имају улогу да науче децу како да виде себе као способне особе, обзирне и вредне поштовања.

Изазови васпитања

Међу бројним приручницима за родитеље налазе се књиге које говоре о осећањима родитеља и деце када се нађу у типичним ситуацијама које представљају тест за родитељски ауторитет. Како разговарати с децом о разводу, на који начин се припремити за полазак детета у вртић или школу, зашто не треба бити савршен родитељ, само су нека од питања с којима се сусрећу родитељи, а на која ће моћи да пронађу одговоре у овим књигама.

Ови приручници пружају родитељима могућност да чују различита искуства и савете и одаберу оне које сматрају најбољим за себе.

Серијал Илустровани водичи за родитеље обухвата књиге Илустровани кључ за родитељске кризе, Илустровани кључ за тинејџерске кризе и Илустровани кључ за дечје кризе, у којима се сликовито и конкретно обрађује тема позитивне дисциплине. Приручници из едиције Добар родитељ, као што су Мирније, лакше, срећније родитељство или Зашто не треба да будете савршен родитељ, илуструју свет савременог родитељства и решавају дилеме родитеља који данас васпитавају децу.

 

Корисни линкови

banka intesa