Ново издање књиге „Музика тражи уши"

19.07.2019

У издању „Креативног центра“ управо је објављено ново, редизајнирано издање књиге „Музика тражи уши“ Дејана Алексића, једног од најбољих домаћих писаца за децу и младе, са илустрацијама Бојане Стојановић.

Музика тражи уши збирка је модерних прича за децу која се памти по духовитим досеткама приповедача, играма речи, по неуобичајеној тематици и јунацима који читаоце уводе у светове маште и снова, који их подстичу на то да и сами маштају и сањају, да уживају у читању, у сликама и музици. Осим што се с радошћу обраћа читаоцима, аутор се вешто игра речима, а у причама му се отме и понеки стих.

Догађаји о којима се приповеда врло су драматични: један доктор лечи Празну Причу од празнине и пије с њом сок од малине; једногрбе камиле болују од вишка свраба, па их уместо једне сврбе две грбе; знак питања тражи посао; пећински дечак плаче зато што још није измишљена телевизија, а један дечак сања да је тамо неки Жак и одушевљава се на француском. Јунаци ових прича могу свет окренути наглавачке, заљубљеници су у књиге, па читањем истерују бубе из главе и размишљају о томе како да поједу ручак од речи. Поврх свега, редовно перу уши да Музика не би напустила овај свет.

Оно што је карактеристично за све дечје књиге Дејана Алексића, па тако и за збирку Музика тражи уши, јесте да у њима поред деце подједнако уживају и одрасли.

Музика тражи уши добила је Награду дечје критике Доситејево перо за најбољу књигу за децу објављену 2008, а налази се и на списку књига за допунски избор лектире за пети разред основне школе.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, купити у Клубу књижари „Креативни центар" у Београду (ТЦ „Еуроцентар", Македонска 30), или у некој од боље снабдевених књижара широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa