Успомена на Томислава Сенћанског (1933-2019)

02.09.2019

Колектив издавачке куће „Креативни центар“ изузетно је растужила вест да је преминуо Томислав Сенћански, наш драги сарадник и аутор књига о популарној науци за децу.

Томислав Сенћански (1933), дипломирани физичар, био је дугогодишњи педагошки саветник, аутор прве званичне збирке задатака из физике, аутор више телевизијских научно-образовних серија, сарадник научних часописа, конструктор већег броја наставних средстава за област физике и писац бројних књига о науци.  

Неуморни истраживач и писац, више од пола века провео је популаришући науку, знамените научнике и практичну страну физике. Због свих успеха на том пољу, Томислав Сенћански је добио многа признања, међу којима су Орден заслуга за народ, Медаља рада, награда Невен за популарну науку, награда на Међународној изложби дидактичких средстава у Порторожу и бројне плакете и дипломе.

Своју љубав према науци Томислав Сенћански је више од педесет година искрено у убедљиво преносио младима, подстичићу их да уче и да се сами увере у законитости по којима се одвијају физичке појаве. Сматрао је да је младом човеку потребно да истражује природу, ту највећу научну лабораторију, и говорио је: „Природа те очекује. Припремила ти је много занимљивих доживљаја, само их треба пажљиво открити и са уживањем проучити.“ Аутор је више књига у издању Креативног центра: „Мали кућни огледи 1-4", „Анегдоте о великим научницима", „55 експеримената из природе" и „Чудеса електрицитета" за коју је добио награду Невен из области популарне науке. Његове књиге преведене су у Русији, Чешкој, Индији, Вијетнаму, Индонезији и на Тајланду.

Томислав Сенћански више није са нама, али верујемо да ће уз његове књиге расти многе генерације деце широм света, да ће заволети физику и друге научне дисциплине, баш као што их је неизмерно волео аутор.

Корисни линкови

banka intesa