Награда Невен за Сазвежђе виолина

12.09.2019

Организација „Пријатељи деце Србије“ доделиће 10. октобра 2019, у 13 h у Свечаној сали Скупштине града Београда награду „Невен“ за 2018. годину Весни Алексић за књигу „Сазвежђе виолина“ у издању „Креативног центра“ као најбољем делу из области белетристике, о чему је одлучивао жири у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет.

Према речима жирија Сазвежђе виолина Весне Алексић је наглашено емотивна прича о одрастању, пријатељству, уметности и рату, која својом тематиком, елегантним стилом и чврстом структуром доноси нове поетске стандарде у домаћи жанр омладинског романа.

Традиционална награда „Невен“, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација „Пријатељи деце Србије“ у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.
На овогодишњи конкурс стигло је 45 наслова намењених деци из 17 издавачких кућа.

Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржали су Министарство културе и информисања, Министарство за рад, запошљавање, борачка и соц. питања, и Продуцентска кућа НИРА. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница „Паштрмац“.

За 30 година постојања „Креативни центар“ је освојио чак 26 Невена!

Рoман Весне Алексић Сазвежђе виолина говори о одрастању генерације X – деце рођене осамдесетих година прошлог века. Данас су то зрели људи који се сећају првих гломазних компјутера, видео-игрица са џојстиком и бесомучног крчања приликом прикључивања на интернет. Одрастали су у ратовима и демонстрацијама, уз добру музику, филмове и стрипове. Били су сведоци прекрајања атласа и још као деца војни и политички коментатори, као и музички и модни. Били су заљубљеници у своје снове и истовремено њихови заробљеници, као што се то догађа у свачијој младости.

Сазвежђе виолина је нежна је и узбудљива прича о одрастању у време појаве гранџа, првих видео-игрица и злокобног преливања борбе добра и зла из стрипова у прави живот, у којем се појављују много опаснији ликови од мија Гитаре, Мортимера и Човека с Хиљаду Лица… Ова прича упире прстом у велики свет, у којем ништа није чисто и савршено. Осим Баха.

За овај роман Весна Алексић је добила награду „Плави чуперак“ за 2018. годину коју додељује Међународни центар књижевности за децу „Змајеве дечје игре“.

Весна Алексић бави се књижевношћу за децу и младе, а своје прве текстове написала је за „Политику за децу“. Досад је објавила једанаест романа, дванаест књига приповедака и шест сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Аутор је и монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу. Пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима. 

Пише и за одрасле, понекад само, кад мора. 

„Креативни центар“ досад је објавио десет књига Весне Алексић, међу којима су најпознатије: Крокодил пева, Дођи на једно чудно место, Ловац на маслачке и Цимет меда.

Честитамо ауторки и свим овогодишњим добитницима на значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa