Два Досититејева пера за Креативни центар

08.10.2019

На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике две књиге у издању „Креативног центра“ освојиле су прву награду „Доситејево перо 2019“.

Збирка песама На крилима радости Симеона Маринковића освојила је прву награду и постала добитник „Доситејевог пера" 2019. у категорији књига за млађи узраст

Књига О дугмету и срећи Јасминке Петровић освојила је прву награду и постала добитник „Доситејевог пера" 2019. у категорији књига за старији узраст узраст.

У дечјем жирију било је 210 ученика из 14 београдских основних школа.

Конкурс за Награду дечје критике „Доситејево перо“ установили су 1997. године Секретаријат за културу града Београда, Библиотека „Доситеј Обрадовић“ и Организација „Пријатељи деце „општине Вождовац према Конвенцији Уједињених нација о правима детета.

Ове године приспело је 37 наслова из продукције за 2018. годину, 15 наслова за млађи узраст (7–11 година) и 22 наслова за старији узраст (11–15 година). У дечјем жирију било је 210 ученика из 14 београдских основних школа.

Зоја Златковић, члан дечјег жирија ОШ Јанко Веселиновић, Вождовац, рекла је да јој се књига На крилима радости допала "зато што је лепо илустрована и зато што има много лепих речи и песмица. Ова књига је много интересантна и предлажем је свима. Види се да се песник много потрудио".

"Књига Јасминке Петровић О дугмету и срећи подстакла ме је на размишљање о разликама између људи и о томе како их треба поштовати. Научила је и мене и многе друге да и без изгледа принца и принцезе можеш бити леп", рекла је Анастасија Влаховић, члан дечјег жирија ОШ Данило Киш, Вождовац.

Награде су додељене 7. октобра 2019. године, у 12 h, у Одељењу уметности Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56).

Честитамо добитницима!

 

Корисни линкови

banka intesa