Додељена Награда Невен

10.10.2019

У Свечаној сали Скупштине града Београда данас су додељене Награде „Невен“ за 2018. годину. Награду „Невен“ за најбоље дело из области белетристике добила је Весна Алексић за књигу „Сазвежђе виолина“ у издању „Креативног центра“.

О наградама је о чему је одлучивао жири у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет. Према речима жирија Сазвежђе виолина Весне Алексић је наглашено емотивна прича о одрастању, пријатељству, уметности и рату, која својом тематиком, елегантним стилом и чврстом структуром доноси нове поетске стандарде у домаћи жанр омладинског романа.

Традиционална награда „Невен“, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација „Пријатељи деце Србије“ у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.
На овогодишњи конкурс стигло је 45 наслова намењених деци из 17 издавачких кућа.

Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржали су Министарство културе и информисања, Министарство за рад, запошљавање, борачка и соц. питања, и Продуцентска кућа НИРА. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница „Паштрмац“.

За 30 година постојања „Креативни центар“ је освојио чак 26 Невена!

Корисни линкови

banka intesa