Две награде за Креативни центар на овогодишњем Сајму књига у Београду

25.10.2019

"Креативном центру" додељене су две награде на 64. међународном београдском сајму књига.

Награда Богдан Кршић за најлепшу књигу на Београдском сајму књига припала је монографији Добросав Боб Живковић, док је Награда за најлепшу дечју књигу на Београдском сајму књига додељена збирци песама Дар-мар ауторке Драгане Младеновић са илустрацијама Бориса Кузмановића.

О овим наградама одлучивао је стручни жири у саставу Југослав Влаховић, проф. ФПУ (председник), Тијана Којић, доц. ФПУ и Оливера Батајић Сретеновић, доц. ФПУ.

У образложењу за Награду Богдан Кршић за најлепшу књигу на Београдском сајму књига наводи се: „Монографско издање о раду илустратора Добросава Боба Живковића појавило се у тренутку када позната издавачка кућа слави 30 година постојања, и у тренутку када је велики опус овог аутора представљен на изложби у Музеју примењених уметности у Београду. Потребно је истаћи и похвалити идеју Креативног центра да један овако значајан јубилеј прослави истицањем илустрације као једног веома важног сегмента књиге. Тиме ова награда представља двоструко признање.

Ова књига својим обимом и ликовно-графичком опремом на адекватан начин представља велики опус Боба Живковића, који је постао део меморије многих генерација љубитеља књиге.  Типографске форме, које прате илустрације из књига и представљају ауторова појашњења о процесу рада, стоје елегантно на страни. Део монографије са аутобиографским приступом је редак у књигама ове врсте и може послужити и као едукативно штиво, посебно младим илустраторима. Укупна реализација књиге и  квалитет штампе су у потпуном складу са значајем јубилеја издавачке куће Креативни центар и Боба Живковића као њиховог најпознатијег аутора."

У образложењу за Награду за најлепшу књигу дечју књигу на Београдском сајму књига наводи се: „У великом броју дечјих издања књига Дар-мар се одмах издвојила као специфичан ауторски пример. Концепт књиге је осмишљен тако да свака страна представља једну визуелну сензацију еклектичног типа. Типографија основног текста је дискретна, иако не умањује јачину песама, а надопуњена је и другим, различитим типографским формама, колажним и руком цртаним. Слова се на тај начин надопуњују са колажним илустрацијама састављеним од елемената фотографије и разноликих цртежа, дајући приказаном ново значење. На рамовима илустрација присутна је једна нова графичка орнаментика.

Све заједно ова књига својом модерном естетиком и необичном симболиком шири визуелна сазнања деце."

Честитамо ауторима и тимовима који су радили на овим књигама на великом успеху!

 

Корисни линкови

banka intesa