Четири награде за Креативни центар на овогодишњем Сајму књига у Београду!

28.10.2019

„Креативном центру“ додељене су четири награде на 64. Међународном београдском сајму књига.

 

•          Монографији Добросав Боб Живковић припале су две награде:

-           Награда Богдан Кршић за најлепшу књигу на Београдском сајму књига

-           Награда УЛУПУДС-а за монографију о савременом ствараоцу

•          Збирци песама Дар-мар ауторке Драгане Младеновић са илустрацијама Бориса Кузмановића припале су такође две награде:

-           Награда за најлепшу дечју књигу на Београдском сајму књига

-           Награда УЛУПУДС-а Борису Кузмановићу за најбољу илустрацију

О наградама Београдског сајма одлучивао је стручни жири у саставу: Југослав Влаховић, проф. ФПУ (председник), Тијана Којић, доц. ФПУ, и Оливера Батајић Сретеновић, доц. ФПУ.

У образложењу за Награду Богдан Кршић за најлепшу књигу на Београдском сајму књига наводи се: „Монографско издање о раду илустратора Добросава Боба Живковића појавило се у тренутку када позната издавачка кућа слави 30 година постојања и у тренутку када је велики опус овог аутора представљен на изложби у Музеју примењених уметности у Београду. Потребно је истаћи и похвалити идеју Креативног центра да један овако значајан јубилеј прослави истицањем илустрације као једног веома важног сегмента књиге. Тиме ова награда представља двоструко признање.

Ова књига својим обимом и ликовно-графичком опремом на адекватан начин представља велики опус Боба Живковића, који је постао део меморије многих генерација љубитеља књиге. Типографске форме, које прате илустрације из књига и представљају ауторова појашњења о процесу рада, стоје елегантно на страни. Део монографије са аутобиографским приступом редак је у књигама ове врсте и може послужити и као едукативно штиво, посебно младим илустраторима. Укупна реализација књиге и квалитет штампе у потпуном су складу са значајем јубилеја издавачке куће Креативни центар и Боба Живковића као њиховог најпознатијег аутора.“

У образложењу за Награду за најлепшу дечју књигу на Београдском сајму књига наводи се: „У великом броју дечјих издања књига Дар-мар се одмах издвојила као специфичан ауторски пример. Концепт књиге је осмишљен тако да свака страна представља једну визуелну сензацију еклектичног типа. Типографија основног текста је дискретна, иако не умањује јачину песама, а надопуњена је и другим, различитим типографским формама, колажним и руком цртаним. Слова се на тај начин надопуњују с колажним илустрацијама састављеним од елемената фотографије и разноликих цртежа, дајући приказаном ново значење. На рамовима илустрација присутна је једна нова графичка орнаментика.

Све заједно ова књига својом модерном естетиком и необичном симболиком шири визуелна сазнања деце.“

О наградама УЛУПУДС-а одлучивао је стручни жири у саставу Давид Вартабедијан (председник), др Зоја Бојић и Данијела Парацки.

У образложењу за Награду УЛУПУДС-а за монографију о савременом ствараоцу наводи се: „Ово издање, објављено поводом уметникове изложбе у Музеју примењене уметности у Београду октобра ове године, укључује велики број репродукција из различитих периода уметниковог стваралаштва. Илустрације Добросава Боба Живковића у монографији су подељене по тематским целинама: књишке илустрације које израђује за Креативни центар, илустрације за децу, карикатуре и фантастика, а пропраћене су релевантним цитатима уметника. Шест озбиљних текстова осветљава сваки од аспеката овде представљеног уметниковог рада.“

У образложењу за Награду УЛУПУДС-а за најбољу илустрацију наводи се:

„Духовити и едукативни текст Драгане Младеновић стекао је савршено отеловљење и додатно значење забавним, маштовитим и мудро промишљеним илустрацијама Бориса Кузмановића. Кузмановићев ликовни језик овде се заснива на ефектима надсликаних колажа, поновљених форми у оквиру савремених композиција инспирисаних зенитистичким и дадаистичким графичким традицијама. Кузмановићеве илустрације упућују на пажљиво гледање и трагање за смислом текста, који је посебно атрактиван за читање наглас.“

Честитамо ауторима и тимовима који су радили на овим књигама на великом успеху!

Корисни линкови

banka intesa