Међународни дан читања наглас

27.01.2020

У сусрет Међународном дану читања наглас, који се обележава 1. фебруара, припремили смо посебну акцију – 10 одабраних сликовница биће на посебном попусту од 30% .

Акција ће важити на нашем сајту као и у Клубу књижари Креативни центар у Београду (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30), од понедељка, 27. јануара, до недеље, 2. фебруара 2020. 

Међународни дан читања наглас обележава се 1. фебруара већ 11 година у више од 170 земаља како би се указало на важност читања наглас и значај дељења прича међу људима. Иницијативу за обележавање овог дана покренула је непрофитна организација LitWorld из Сједињених Америчких Држава, која се залаже за описмењавање, а у обележавање овог дана укључиле су се и бројне издавачке куће, удружења наставника и различите непрофитне организације.

У истраживању издавачке куће Scholastic из Енглеске више од 80% родитеља и деце изјавило је да „ужива у заједничком читању јер време које проведу читајући постаје важан део заједничких успомена“. 

Заједничко читање наглас важан је породични ритуал – деца бирају књигу и с родитељем или другом одраслом особом окрећу стране, гледају илустрације и одговарају на питања у вези с темом књиге и поступцима јунака. Читање наглас развија вештину слушања, обогаћује речник, развија машту и утиче на успешан социоемотивни развој деце.

Такође, читање наглас омогућава родитељима и другим одраслим особама које деци читају да буду својеврсни „читатељски узори“ и да на тај начин деци од најранијег узраста пренесу љубав према књизи.

Корисни линкови

banka intesa