Недеља математике

06.03.2020

У сусрет Светском дану броја Пи (π), који се обележава 14. марта, припремили смо акцију Недеља математике – 15 одабраних књига из математике биће на посебном попусту од 30% од 6. до 14. марта 2020.

Акција ће важити на сајту, као и у Клубу књижари „Креативни центар“ у Београду (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30).

Љубитељи математике широм света обележавају Дан броја Пи (π) 14. марта. Четрнаести дан марта, трећег месеца у години, одабран је као датум обележавања овог занимљивог празника јер баш тај дан асоцира на вредност броја Пи (π), која је приближно 3,14.

Број Пи (π) познат је већ 4000 година, а ова математичка константа примењује се у математици, физици, архитектури, а користи се и у астрономији. Приближна вредност овог броја је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга, или као однос површине круга и квадрата над његовим полупречником. То је ирационалан број и број његових децимала је бесконачан.

Дан посвећен овом броју обележава се још од 1988. године, када је Лари Шов, амерички физичар, са својим сарадницима у Музеју науке Експлораторијум у Сан Франциску одлучио да у част броја Пи организује прославу и послужи госте воћним питама, алудирајући на игру речи – у енглеском језику се реч пита (pie) изговара слично као и број Пи. Традицију обележавања Дана броја Пи (π) касније су прихватили љубитељи математике из целог света. Амерички конгрес усвојио је 2009. резолуцију којом је Дан броја Пи (π) постао званичан празник, а циљ ове одлуке био је да се кроз обележавање тог дана популаризује математика.

Корисни линкови

banka intesa