Две награде за најлепшу књигу на Новосадском сајму књига

06.03.2020

ДВЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈЛЕПШУ КЊИГУ додељене издањима „Креативног центра“ на Новосадском сајму књига

На Међународном сајму књига у Новом Саду, који се одржава од 3. до 9. марта 2020, данас су додељене Награде за најлепшу књигу Захарије Орфелин.

Прву награду деле књиге Наша гошћа година Добрице Ерића, са илустрацијама Марице Кицушић, у издању „Креативног центра“, и „Словенски круг“, аутора и фотографа Марка Стаматовића, у издању Завода за уџбенике.

Другу награду деле књиге Дар-мар Драгане Младеновић, са илустрацијама Бориса Кузмановића, у издању „Креативног центра“, и „Збрка у музеју“ аутора Петра Петровића и Зефирина Грасија, а чији је дизајнер и графички уредник Александар Радовановић, у издању Завода за уџбенике и Народног музеја.

О наградама је одлучивао жири у саставу:

•             Жарко Димић, председник – директор Архива САНУ у Сремским Карловцима;

•             Сенка Влаховић – уметнички директор у Банатском културном центру;

•             Драган Којић – директор Градске библиотеке у Новом Саду.

Стручни жири оцењивао је ликовни и графички изглед књиге, уметнички и ликовни утисак, ликовну и графичку опрему књиге, ниво занатског и штампарског изгледа књиге. На основу прегледаних књига жири је донео одлуку да додели више награда јер се свака истиче на свој начин.

О књизи Наша гошћа година жири је рекао:

„Књига за децу Наша гошћа година: вртешка годишњих доба завредела је Награду за најлепшу књигу првенствено због топлих, нежних, суптилних, лирских, женском руком креираних илустрација већ афирмисане младе илустраторке Марице Кицушич. Илустрације одишу слободном и лакоћом израза и представљања људи, необичних бића, животиња, биљака и природе уопште. Маштовити ликовни свет Марице Кицушић очарава и греје душе деце и одраслих. Књига је богато опремљена, штампана у потпуности у колору, у тврдом повезу.“

У образложењу награде Дар-мар стоји:

„Још један различак у истоименој едицији Креативног центра у потпуности се издвојио маштовитим и иновативним илустраторским решењима Бориса Кузмановића. Илустрације садрже мноштво ситних детаља, конструисане су од фотографија и цртежа и чисто бојених површина. Фотографије лутака, или делова њихових тела спајаних на неуобичајене начине са зупчаницима, деловима неких машина или животињским облицима, чине прави визуелни дар-мар, како и сам назив књиге каже. Употребом фотографије као елемента илустрације чини ово, већ својим мотивима, аутентично дело, још необичнијим и занимљивијим радозналом младом читаоцу. Квалитет опреме и израде, штампа у боји и тврд повез свакако дају визуелном решењу репрезентативну материјализацију.“

„Креативни центар“ честита ауторима на значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa