НОВО! ЈЕВРЕЈИ У БЕОГРАДУ (1521–1942)

12.03.2020

Нова књига у едицији "Овако се живело" намењена је свима онима који желе да сазнају нешто више о томе какав је био живот Јевреја у Београду од њиховог досељавања у првој половини XVI века до Другог светског рата.

Књига ЈЕВРЕЈИ У БЕОГРАДУ (1521–1942) упознаће младе читаоце са свакодневним животом у Јеврејској махали и другим деловима града. Они ће сазнати много тога занимљивог о јеврејским обичајима и празницима, о пословима којима су се припадници тог народа бавили, њиховом одевању, исхрани, школовању, као и о учешћу у културном животу Београда. Пажљиво изабран илустративни материјал састоји се од упечатљивих илустрација Синише Бановића и богатог фото-материјала из музејских збирки и приватних колекција. 

Ауторка књиге др Чедомила Маринковић, историчар уметности, одличан је познавалац историје Јевреја на тлу Србије. С посебним осећајем за судбину тог народа, осликала је његов живот искрено и одмерено, дајући целовит и занимљив приказ теме, који младима може бити важна подршка у учењу, а одраслима корисно подсећање на вековима присутне суграђане. 

Вишеструко награђивана едиција Овако се живело настала је из жеље да се младим читаоцима на популаран начин представи живот обичних људи на тлу Србије у различитим историјским периодима. Текстови врсних стручњака, раскошне илустрације, благо музејских збирки и архива, као и резултати археолошких истраживања, откривају узбудљиву прошлост, пуну нових, непознатих детаља. Близу двадесет књига објављених у овој едицији дочарава читаоцима атмосферу различитих раздобља и упознаје их с начином живота својственим сваком од њих. У књигама из ове серије они ће пронаћи одговоре на многа питања, попут оних о томе како се на овом тлу живело у преисторији, колико се променио начин живота у средњем веку, како се становништво сналазило у време устанака и у којој је мери било спремно на промене после светских ратова. Аутори књига из едиције Овако се живело познати су стручњаци из области историје, археологије, историје уметности и других. Њихови рукописи савременим читаоцима пружају знање неопходно за успостављање споне између данашњег тренутка и прошлости.
Књигу Јевреји у Београду, као и њено издање на енглеском језику можете наручити преко нашег сајта, купити у Клубу књижари „Креативни центар“ у Београду (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30), или у некој од боље снабдевених књижара широм Србије.

 

Корисни линкови

banka intesa