Светски дан поезије

20.03.2020

У сусрет Светском дану поезије, који се обележава 21. марта, припремили смо посебну акцију – 10 одабраних књига поезије биће на посебном попусту од 30% од 20. до 23. марта 2020.

 Акција важи на сајту, као и у Клубу књижари Креативни центар“ у Београду (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30). Радно време књижаре за време ванредног стања је радним данима од 12 h до 18 h, а викендом не ради.

Године 1999. УНЕСКО је установио Светски дан поезије. Сврха овог дана јесте промоција читања, писања и објављивања поезије широм света, али и „давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима“.

Покретањем ове иницијативе УНЕСКО је препознао начин да се изрази јединство у креативности људског ума. Поезија нам открива да појединци свуда у свету деле исте мисли, осећања и питања.

Поезија за децу је посебно важна јер она, по речима професора књижевности и песника за децу Симеона Маринковића, „обједињава речи, мелодију, слике и драмску игру. С њом се корача, дише, ради и она нам је најближа души“.

Поезија подстиче унапређење вербалне интелигенције код  деце. Слушајући песме, деца усвајају нове термине, али и кроз стихове и риму уче нова значења речи које су им већ познате. Учење песмица напамет одмалена стимулише развој говора – деца тиме стичу осећај за ритам, уче да правилно изговоре речи и богате свој речник.

На тај начин такође вежбају своје памћење, али и уче да се играју речима и језиком, што потпомаже развој маште и креативности, али и омогућава деци да се забаве и насмеју – а то је важна особина добре књиге за децу.

 

 

Корисни линкови

banka intesa