НОВО! Све о Ани

31.03.2020

Књига СВЕ О АНИ писана је на популаран начин, као нека врста живог приповедања о свим околностима у којима је настајао дневник Ане Франк. Описан је њен читав живот, од рођења до њене трагичне смрти.

Ко је издао Ану Франк? Зашто је Хитлер мрзео Јевреје? Како су нацисти знали ко је Јеврејин? Зашто Јевреји једноставно нису ишли без звезде? Шта је концентрациони логор? Шта је то Холокауст? Да ли су се станари Тајног анекса досађивали? Како су набављали одећу и све друго што им је било потребно? Да ли је Ана била уплашена током боравка у Тајном анексу? Како је Анин отац Ото Франк преживео? Каква је била судбина Аниних другарица?
Ово су нека од питања деце и младих која су прикупљена током неколико година у музеју Кућа Ане Франк у Амстердаму, а одговори на њих налазе се у новој књизи Све о Ани. Књига је објављена 2017. године на холандском и од тада је преведена на више од 10 језика.
Књига Све о Ани писана је на популаран начин, као нека врста живог приповедања о свим околностима у којима је настајао Анин дневник. Описан је читав живот Ане Франк, од рођења до њене трагичне смрти. Књига прати Анино одрастање, то јест приказује хронолошки најважније догађаје који су обележили њено детињство и рану младост: прве године у Немачкој, пресељење у Холандију, полазак у вртић, стицање првих другарица, полазак у школу, избијање рата, скривање у Тајном анексу, одвођење у логор, као и оно што се са Аниним дневником дешавало после њене смрти, све до данас.
Аутори књиге су Мено Метселар и Пит ван Леден, који су годинама радили у Кући Ане Франк. Они су у овој књизи на питања младих одговарали без увијања, директно, али на начин који поштује узраст деце и њихов ниво разумевања. Књига је пре свега намењена основцима, с обзиром на то да је Дневник Ане Франк део обавезне лектире за седми разред основне школе, али и свима онима које интересује овај важан период историје. Ово издање има и много ширу намену јер детаљно, уз многе документе и више од сто фотографија и илустрација, приказује Анин живот и свет у којем је живела.
Веома је занимљив и начин на који је књига конципирана. Чине је 40 целих страница и 64 полустраница. На 40 страница дата је животна прича Ане Франк, праћена породичним фотографијама, личним документима и илустрацијама Хака Скарија. На уметнутим половинама страница налазе се информације о историјском контексту, одговори на питања деце и младих, затим цитати сведока и многи технички и географски подаци.

О томе због чега је важно да и данашња деца, 75 година након Другог светског рата, знају шта је Холокауст и ко је Ана Франк најбоље говори један одломак из књиге Све о Ани, о томе шта се дешавало након што је Анин отац Ото Франк објавио њен дневник: „Ото је сматрао да је од Ане добио задатак да се заложи за помирење и за људска права, да се бори против дискриминације и предрасуда. Сматрао је да је то задатак свих нас. Непосредно пред смрт, 1980. године, Ото је написао: ’Нарочито млади желе да знају како је уопште могло да дође до тих ужасних догађаја. Одговарам им што боље могу. И на крају обично напишем: Надам се да ће Анина књига имати ефекта у твом даљем животу како би ти, онолико колико је то у твојој средини могуће, радио на зближавању и миру.“

Корисни линкови

banka intesa