НОВО! Ефикасна комуникација у вртићу

10.04.2020

Нов приручник за васпитаче ауторке Невене Ловринчевић помоћи ће вам у томе да ефикасно реагујете у могућим захтевним ситуацијама у свакодневном раду.

Шта да радите када вам родитељ детета из ваше групе прети, а шта када је узнемирен? Шта учинити када вас вређа? Како да поступите ако детету из ваше групе погине отац? Шта да радите ако родитељ стално касни када долази по дете или ако дође по дете под дејством алкохола?

Ово су само неке од проблемских ситуација у којима се васпитачи могу наћи, а о којима током школовања за своју професију вероватно ништа нису учили. Одговори на ова питања, али и многа друга, налазе се у новом приручнику за васптаче ЕФИКАСНА КОМУНИКАЦИЈА У ВРТИЋУ, који је написала Невена Ловринчевић, психолог са тридесет година клиничке праксе, ауторка и водитељка више акредитованих семинара намењених васпитачима, наставницима, психолозима и педагозима. Потреба за оваквим приручником указала се управо на тим семинарима – на њима се често дискутује о различитим непредвиђеним и захтевним ситуацијама за које васпитачи током свог школовања нису припремљени на одговарајући начин.

Приручник је подељен на неколико делова: Пријем деце у вртић и адаптација, Дете у групи, Родитељи и правила рада у вртићу, Васпитач као саветодавац, Комуникација с родитељима, Комуникација с колегама, Конфликтне ситуације, Кризне ситуације и Безбедност деце. Свака проблемска ситуација обрађена је на следећи начин: укратко се описује конкретна ситуација, затим се наводи оно што треба урадити и оно што не треба урадити, а онда следе објашњење о томе зашто је добро поступити на начин предложен у књизи и савет како да се препоручени поступци успешно спроведу у дело.

Сврха приручника Ефикасна комуникација у вртићу јесте да помогне васпитачима у проналажењу одговора на то како да у захтевним ситуацијама што ефикасније реагују.

Обраћајући се читаоцима на почетку књиге, Невена Ловринчевић истиче: „Од 2012. године била сам аутор и реализатор десетак програма обуке за васпитаче. С колегама и колегиницама водила сам у предшколским установама неколико стотина семинара, којима је досад присуствовало више хиљада васпитача из разних делова Србије. На тим семинарима они су имали потребу да постављају најразличитија питања јер их је пракса доводила у бројне ситуације за које током школовања нису били припремљени у довољној мери. У свим ситуацијама описаним у овом приручнику васпитачи су се заиста нашли и о њима смо дискутовали на бројним семинарима које држим. Чак и компликоване ситуације попут описаних заиста се дешавају и ми углавном ништа не можемо да предузмемо како бисмо их спречили, али се можемо обучити да у њима реагујемо што делотворније.

Надам се да ће свима вама овај приручник помоћи да неке свакодневне ситуације на послу боље сагледате и да их успешније решава¬те. Не само што ћете тако постати ефикаснији у раду већ ћете и оснажити себе и повећати своје задовољство послом. Хвала вам на вашој доброј вољи, заинтересованости и срдачности!“

 

Корисни линкови

banka intesa