Почела је недеља лектире!

22.05.2020

У недељи која је пред нама шеснаест одличних издања која се налазе у избору лектире за основну школу биће снижена 30%!

Акција важи до петка, 29. маја, само на сајту www.kreativnicentar.rs и у Клубу књижари Креативни центар у ТЦ Еуроцентар! Погледајте листу снижених књига.

Ако сте у потрази за књигама које ће млађим основцима помоћи да усаврше своје читалачке вештине, а старијима да се припреме за нову школску годину, предлажемо вам да потражите неко од дела из одабране лектире. У лектиру спадају класици, књиге познатих светских и домаћих писаца, али и најбоља и награђена дела савремених писаца за децу и младе, међу којима је и неколико књига у издању Креативног центра.

У обавезну школску лектиру за први разред основне школе (читање у наставцима) спада Јежева кућица, предивна поема Бранка Ћопића, с маестралним илустрацијама Душана Павлића.

У другом разреду у наставцима се чита и обрађује једна од најпознатијих прича Александра Сергејевича Пушкина, Бајка о рибару и рибици, коју је илустровала Маја Веселиновић. Трећаци ће у својим читанкама пронаћи поему Бранислава Црнчевића Љутито мече, као и духовиту причу Јасминке Петровић Од читања се расте, са илустрацијама Боба Живковића, коју ће читати у наставцима.

У оквиру програма за трећи и четврти разред је и упознавање с појединим народним бајкама и народним приповеткама.

У петом разреду, у оквиру домаће лектире, чита се књига Хајдуци Бранислава Нушића, као и одломци награђеног романа Иване Нешић – Зеленбабини дарови. У оквиру допунског избора лектире за пети разред налазе се две изузетне збирке прича Дејана Алексића које су добиле бројне награде – Музика тражи уши и Кога се тиче како живе приче.

Шестацима је намењен роман Бранка Ћопића Орлови рано лете, као и роман Мој дека је био трешња, савремене италијанске списатељице Анђеле Нанети, док је у оквиру допунског избора лектире деци понуђен изузетно духовит роман Јасминке Петровић Ово је најстрашнији дан у мом животу. Одломак из књиге Енциклопедија лоших ђака препоручен је као научнопопуларни текст за читање у шестом разреду.

У седмом разреду, у оквиру домаће лектире, чита се књига Ципела на крају света Дејана Алексића, док је као допунска лектира предложен највише награђиван роман за тинејџере у 2015. години – Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић.

Корисни линкови

banka intesa