Светски дан животне средине

05.06.2020

Поводом Светског дана животне средине, који се обележава 5. јуна, пет одабраних књига које говоре о заштити животне средине биће снижено за 30%

Ација важи до понедељка, 8. јуна на нашем сајту, као и у Клубу књижари Креативни центар у Београду. 

Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.
Ако се у виду имају актуелни тренутак и покрети људи широм света који говоре о значају одрживог развоја и очувања природе,  књиге на ову тему могу бити одличан повод за  разговор с децом о важности очувања животне средине.

Представљамо вам пет занимљивих издања уз које ће деца научити више о заштити природе.

Узбуна у кући белих медведа

Мали бели медвед Уве уживао је у игрању и клизању са сестром Улом на Северном полу све до једног дана када се део џиновске санте одломио и пао с њим у море. Пловећи сам и уплашен на малој санти леда која се брзо топила, Уве је далеко од своје куће видео и сазнао много тога што му се није допало.
Узбуна у кући белих медведа прича је Станке Брдар, еколога и борца за очување животне средине. Ова сликовница, коју је илустровао Емир Дурмишевић, настала је у жељи да код деце пробуди еколошку свест и да их позове да допринесу очувању животне средине. На један пријемчив и освешћујући начин ова сликовница у деци буди потребу да направе сасвим мале промене у својим навикама и тако сачувају живот белом медведу Увеу и његовој породици.

Шта све Ана зна: Чување природе
Листајући сликовницу из серијала о популарној јунакињи Ани дете стиче прва сазнања о чувању природе.
Девојчица Ана и њени родитељи у овој сликовници разговарају о заштити биљака и животиња, о рециклажи, као и другим видовима бриге о животној средини.
Серијал сликовница ШТА СВЕ АНА ЗНА аутора Симеона Маринковића и илустратора Душана Павлића намењен је најмлађим читаоцима. Стране које се преклапају и цртежи иза њих претварају ове сликовнице у интересантне играчке, уз које се деца упознају са важним темама попут заштите природе, здраве исхране, лепог понашања.

1000 речи. Природа
Уз овај сликовни речник деца ће се забавити и научити 1000 нових појмова у вези с природом. Теме као што су годишња доба, различити предели, природа далеких земаља, заштита природе прилагођене су дечјем искуству. Учећи називе дрвећа, цвећа, животиња, као и географске појмове, малишани ће заволети лепоте и разноврсност чудесне природе. Илустрације су привлачне, а сликовни описи детаљни.

Грозон истражује природу

У овој занимљивој сликовници сусрешћете се са јунацима из сликовница о популарном јунаку Грозону. Из ове занимљиве и поучне  сликовнице научићете много тога о природи. У њој ћете наћи налепнице, описе игара у природи и забавних активности за вас и вашу породицу.

Шумски дерби

У овом необичном роману за млађе основце, главни јунак је природа -  пред нашим очима оживеће стабла Дубоког јендека у борби за свој дом.
Златозрак, Свилац, Тајна, Генерал и бројни други становници  Дубоког јендека нашли су се пред великим проблемом. Да би сачували своју шуму, пристали су на опкладу – на то да одиграју фудбалску утакмицу с градским дрвосечама.
Према замисли аутора Златка Васића, Шумски дерби је други од три планирана зелена романа, у којима је природа у првом плану.  
Његов први роман Чудесно путовање, такође говори о важности природе – главни јунак ове књиге је војвођански путић који креће на путовање на четири стране света, кроз четири годишња доба.
Овај роман је добио две  важне књижевне награде награде:  Награду Невен за најбољу књигу за децу у области белетристике и награду Дечје критике Доситејево перо, а њену вредност потврдило је и то што је уврштена у допунски избор домаће лектире за ученике четвртог разреда основне школе.

Корисни линкови

banka intesa