Прославите Светски дан музике уз добру књигу

19.06.2020

Поводом Светског дана музике, који се обележава 21. јуна припремили смо посебну акцију. Осам одабраних издања чија је тема музика биће снижено за 30%, до понедељка, 22. јуна.

Акција важи у Клубу књижари Креативни центар у Београду (Македонска 30), као и на нашем сајту.

Идеја о томе да музика добије свој дан настала је 1976. године у Француској, када је један амерички музичар, тада запослен на француском радију, предложио целоноћну музичку прославу првог дана лета, који је најдужи дан у години. Прва прослава под називом Фестивал музике одржана је 21. јуна 1982. у Паризу. Од тада до данас Светски дан музике обележава се широм света.

Прославите Светски дан музике тако што ћете деци пустити музику коју ви волите да слушате, а потом их замолите да она покажу вама шта је то што се њима допада. Поред слушања музике, можете и ви и дете да прочитате неку добру књигу која се односи на ту тему.

Пеца свира џез
Пеца се са својим саксофоном упутио у Њу Орлеанс, град џеза. Надао се да ће тамо упознати некога с ким ће моћи да свира. И заиста, убрзо су му се придружили сјајни музичари. Прелиставајући ову звучну књигу и притискајући прстом означене кружиће, дете ће се упознати с богатством звукова различитих инструмената који учествују у извођењу џез музике и уживати у звуцима џеза.

Поп-рок
Љубитељи музике уживаће уз књигу Поп-рок, која ће их повести на путовање кроз историју музике и упознати са 40 легендарних музичких група и извођача – од Елвиса Прислија и Стонса до француског двојца Дафт Панк, покретача модерне електронске музике. Читаоце очекују биографије и репертоари музичара, избор најчувенијих албума, хитова, славних концерата, као и ставови музичара и њихово деловање на друштвеној сцени.

Сазвежђе виолина
Ана је носила наочаре за читање нота само док свира. Имала је панкерску фризуру, волела је Моцарта и групу Клеш. Тијана, њена цимерка, волела је Вивалдија, Загора и – Ану. Заједно, чекао их је велики обећани свет музике, концерата, путовања, славе… Ово је нежна и узбудљива прича о одрастању у време појаве гранџа, првих видео-игрица и злокобног преливања борбе добра и зла из стрипова у прави живот.

Музика тражи уши
Ово је књига која се памти по духовитости и досетљивости награђиваног аутора Дејана Алексића. Јунаци ових прича сањају да су тамо неки Жак, одушевљавају се на француском, заљубљеници су у књиге, па читањем истерују бубе из главе, размишљају о својој мањости и већости и о томе како да поједу ручак од речи. Поврх свега, редовно перу уши да Музика не би напустила овај свет.

Народне песме и игре
Ова збирка народних песама с нотним записима намењена деци, родитељима, васпитачима и учитељима настала је у жељи да се најмлађима пренесе право богатство изворне музичке баштине. Песме су пажљиво одабиране по тонском опсегу, садржају и избору пратећих игара тако да одговарају способностима деце од најмлађе узрасне групе у вртићу, па до предшколаца и млађих основаца. Уз сваку књигу добија се компакт диск на којем се налазе све песме.

Time after time
Живот је био довољно компликован за Моли и Бет и пре него што су прошле кроз тајанствена врата која су их одвела у лето далеке 1984. године – у доба када су њихови родитељи били тинејџери и лудовали за чудним фризурама, гардеробом са широким нараменицама и хитовима Синди Лопер. Иако није било лако снаћи се у том чудном свету без мобилних телефона и интернета, две другарице су кренуле у праву авантуру и потрагу за Бетином мамом, која је у том тренутку била тринаестогодишња девојчица.       

Браћа металци
Дебељушкасти Хари и зеленооки Виле имају много више заједничког него што је то на први поглед изгледало – пре свега љубав према хеви металу. Њихови музичарски снови почели су да се остварују када су упознали Ирачанина Хашемија, али ситуација постаје напета када у њихов живот улазе злослутне Кобре, које сматрају да Норвешка припада искључиво Норвежанима.

Музичар с цилиндром и цветом на реверу
Радознала Сања без престанка нешто запиткује. Толика питања траже одговоре − где то лист, ношен ветром, путује, где снови бораве кад је она будна? Главни јунак једне заборављене књиге одлучује да јој помогне. И тако отпочиње ова прича намењена млађим основцима.

 

Корисни линкови

banka intesa