НОВО! Господин Оливер

26.06.2020

Топла прича о пријатељству и одрастању намењена млађим основцима.

Недавно је објављена  књига Господин Оливер ауторке Драгане Младеновић, која је читаоцима позната по награђиваној збирци песама Дар-мар. Њена нова књига  Господин Оливер намењена је млађим основцима, а илустровао ју је познати уметник Душан Павлић.

Главни јунак приче је патуљак који живи у зиду собе осмогодишње девојчице Лауре, с којом воли да се дружи и разговара. По занимању је Лаурин пријатељ и сматра да је бити пријатељ – најлепше занимање.

Према речима ауторке Драгане Младеновић, господин Оливер је веома добар, углађен, пристојан и крајње ненаметљив господин, мајушна особа која уме да слуша, али и да помогне добром причом и правим саветом.

У тренутку када га упознајемо он је још млад – има тек 185 година– а његов стан је право мало уредно краљевство, испуњено књигама, сликама и лепим стварима. За сународнике је господин Оливер особењак који је решио да широку шуму, свакодневицу под ведрим небом и друштво патуљака, биљака и животиња замени градом, необичним станом, дружењем с људима и уметношћу.

Девојчица Лаура је била у неверици када је први пут угледала Оливера у зиду своје собе, али су се убрзо спријатељили. Међутим, када је Лаура хтела да га представи мами, она није могла да га види! Видно забринута, одвела је ћерку код докторке Олге, психолога, али га ни она није видела. Ипак, видео га је дечак који је био у чекаоници. Оливер је тада закључио: „И тако сам се, после 185 година живота, и сам уверио у причу која се с колена на колено преносила међу мојим рођацима. Једино су детиње очи биле кадре да виде бића попут нас. И то је за мене, верујте ми, било радосно откриће.“

Господин Оливер је топла прича о пријатељству и одрастању, коју је ауторка написала јер верује да је код деце изузетно важно развијати пријатељски однос не само према другим људима већ и према бићима која нас окружују, према животињама и биљкама, па чак и према патуљцима– ако верујемо да они постоје.

На крају књиге господин Оливер закључује да би без дечјих очију читави светови остали невидљиви. Уколико родитељи желе да завире у те невидљиве светове, да боље разумеју своју децу и сачувају оно најбоље у њима, потребно је да разговарају с децом, да им посвећују пажњу и понуде им што више уметности, сматра ауторка приче.

Књигу можете купити преко нашег сајта, у Клубу књижари Креативни центар у Београду (Македонска 30), или у некој од боље снабдевених књижара широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa