Сећање на Марка Поповића (1944- 2020)

23.08.2020

У Београду је у четвртак, 20. августа, преминуо др Марко Поповић, угледни археолог, истраживач и прегалац у области очувања српске културне баштине.

У изучавању средњовековне прошлости Србије дао је немерљив дорпинос, нарочито на пољима истраживања утврђења, система одбране и настанку првих урбаних насеобина у српским земљама средњег века и на почетку новог доба, са фокусом на тврђави Рас у близини Новог Пазара, Градини у Врсеницама код Сјенице,Смедеревској тврђави, Ужичкој тврђави, Магличу, Новом Брду и, можда највише, Београдској тврђави којој је био посвећен током целе његове изузетно успешне каријере. Са једнаком посвећеношћу проучавао је и манастирске целине и појединачна црквена здања, укључујући средњовековну Митрополију у Београду, Куманицу на Лиму, цркву Св. Николе у Станичењу, манастире Павловац и Студеницу, катедралу града Новог Брда.

Уз све то, имао је нарочити дар да своје богато знање пренесе широј јавности, нарочито младим заљубљеницима у прошлост.  Са великим ентузијазмом прикључио се нашој едицији Овако се живело, у којој је аутор књига Владарски и властеоски двор у средњем веку и Одбрана и војевање.

Весна Бикић и редакција Креативног центра

Корисни линкови

banka intesa