НОВО! Једрењак у кукурузу

08.09.2020

Нова прича Златка Васића за читаоце почетнике, с илустрацијама Боба Живковића!

Гусарски приправник Добрица и његова гусарска дружина – гуска Љубинка, мачак Згубидан и љубазна Мушкатла – живе на Острву, које није уцртано у поморске мапе. Оно је скривено таласима жита и налази се усред Панонског мора. Ту морски пси пливају на леђима и сунчају стомаке, у Луци расте Светионик, а море је најдубље тамо где су Високи кукурузи. Гусарска дружина има све што се пожелети може, осим једне ствари -немају брод, а без брода нема авантура ни гусарске славе.

Зато су се веома обрадовали када им је гусарски капетан Немилосрдни Макса, страх и трепет седам мора и два океана, оставио у наслеђе свој једрењак Морско прасе. Али када су пожурили у Луку, уместо једрењака који обожава да плови уназад, затекли су једну зелену боцу, а у боци поруку од Грозоморног Божидара, из које су сазнали да је Морско прасе отето. Истог тренутка дружина је храбро кренула у своју прву авантуру с намером да учини све како би надмудрила старог Максиног непријатеља и повратила вољени једрењак.

Унук чувеног гусарског капетана Немилосрдног Максе, гусарски приправник Добрица јунак је новог серијала књига које су намењене читачима почетницима. Прва у низу под називом Једрењак у кукурузу увешће нас у чудесан и забаван свет ових необичних панонских гусара. Њихове авантуре и обрачуни са Грозоморним Божидаром наставиће се и у следећим књигама, пружајући нам много забаве и дивних поетичних слика онеобиченог света и јунака који живе на обалама Панонског мора.

Својим префињеним и богатим стилом, мајсторским приповедањем и пажњом којом се посвећује својим књижевним јунацима, Златко Васић већ је освојио срца наших читалаца, а уједно и заузео место међу најбољим савременим ствараоцима књижевности за децу код нас. Његов роман за децу Чудесно путовање добио је 2017. године две престижне награде: Невен и Доситејево перо, а недуго затим уврштен је и у допунски избор лектире за ученике четвртог разреда.

Авантуре гусара Добрице и његове дружине илустровао је Добросав Боб Живковић. Поигравајући се текстом, наш познати илустратор је у свом најбољем маниру парирао писаној речи, уносећи у слике Добричиног света много себи својственог хумора, па очекујемо да ће ови наслови представљати праве књижевне посластице и за љубитеље писане речи и за љубитеље илустрације.
Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, купити у нашим књижарама у Београду (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30; Уроша Мартновића 12, Нови Београд), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa